Vroege Vogels

CDA: Akkoord fijnstof geeft Nederland lucht

  •  
30-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_105703.jpg

© uitstoot vervuiling rook

'Ik ben blij dat tussen de EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement een akkoord is bereikt over de het tegengaan van de uitstoot van fijnstof, waarmee Nederland vooruit kan', aldus Lambert van Nistelrooij, CDA-woordvoerder milieu. 'Er wordt rekening gehouden met maatwerk voor onze industrie en worden tegelijkertijd de kwetsbaardere woon- en natuurgebieden rond de economische centra beschermd. Nederland kan dus - net zoals buurland Duitsland - met deze zone-aanpak (met aparte aandacht voor bepaalde gebieden) maatwerk leveren. Daarmee wordt voorkomen dat grote delen van ons land op slot gaan. De strengere normen, zoals voorgesteld door de PvdA in het Europees Parlement, zouden de problemen hebben vergroot.
De Commissie zal ook zogenaamde 'bronmaatregelen' voorstellen. Dit zijn maatregelen die de vervuiling aanpakken bij de vervuiler (zoals het tegengaan van auto-emissies). Het haalt niets uit om normen voor luchtvervuiling in te voeren en te gaan meten bij de industrie in Nederland, terwijl de vrachtwagens uit heel Europa voorbij denderen. Wegtransport veroorzaakt 40% van de fijnstof-uitstoot.
De datum voor het halen van de verplichte grenswaarde - 25 microgram per m3 voor de kleinste stofdeeltjes ('pm 2,5') wordt op 2020 gezet.  En de voorziene evaluatie van de wetgeving in 2013 is een goed teken : dan kan Nederland kijken wat alle maatregelen opleveren en eventueel bijsturen.
Het Europees Parlement stemt over het akkoord over de 'Luchtkwaliteit en Schonere Lucht voor Europa' in december in Straatsburg.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.