Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Catalonië wil geen stierenvechten

  •  
18-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stierengevecht.jpg
De Spaanse regio Catalonië heeft vrijdag een eerste stap gezet richting een verbod op stierenvechten. Het regionale parlement in Barcelona stemde met 67 tegen 59 voor aanname van een burgerinitiatief over een verbod op stierenvechten. Het initiatief moet nog worden omgevormd tot een wetsvoorstel en opnieuw in stemming worden gebracht.
De noordoostelijke regio Catalonië kan de tweede Spaanse regio zijn die zich tegen de stierengevechten keert. In 1991 werd het doden van stieren in een arena al verboden op de Canarische Eilanden.
Het burgerinitiatief met 180.000 handtekeningen verwerpt de wrede traditie. ,,De stierengevechten passen niet meer bij de moraal van de 21e eeuw'', zei de woordvoerster van het initiatief, Anna Molà, in het parlement. ,,Stieren kunnen zich niet verweren.'' Tegenstanders van een verbod spraken van een ,,aanslag op de vrijheid'', omdat niemand gedwongen is naar de gevechten te kijken.
Het stierenvechten heeft de afgelopen jaren aan populariteit ingeboet in Catalonië. In de hele regio zou er nog slechts één arena zijn, in Barcelona, waar geregeld gevechten plaatsvinden. Enkele jaren geleden verklaarde Barcelona zich al tot 'ciudad antitaurina' (antistierenvechtenstad), berichtte BBC Mundo. De stierengevechten worden in Catalonië ook gezien als symbool van het Spaanse imperialisme, doordat de stier een Spaans symbool is. Het Catalaanse symbool is een ezel.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.