Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Carrie: Natuur is een beetje eng

  •  
19-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Natuur kan ook bedreigend zijn. Zeker als je zoals ik tussen het geruststellende grijze beton en grauwe asfalt geboren bent, is natuur een beetje eng. Dat er bomen zijn die kunnen praten bijvoorbeeld. De enige reden waarom ik in een bos kom is om er met mijn nieuwste scharrel de bloemetjes en bijtjes eens van dichtbij te bestuderen. En dan lig je onder zo’n oude eik, en die gaat ineens een preek tegen je houden?En met wat voor stem doet ie dat dan? Andries Knevel met wild zwaaiende takken, of Bert Dorenbos, de foetus-fluisteraar van de anti-abortusbeweging. Allebei mannen waar ik uit angst voor blijvende frigiditeit zo min mogelijk aan probeer te denken. Dat zegg ik, natuur is eng.
Zo heb ik van de week het blad natuurmonumenten opengeslagen en daarin stond dat de bruine en de witte kiekendief weer vaker gesignaleerd worden. Ik weet dan niet waar ik op moet letten. In Rotterdam hebben we wel bruine en witte fietsendieven maar daar hou je tenminste nog een goede fiets voor een geeltje aan over.
En dan zijn het nu weer de exotische planten die een bedreiging vormen voor onze cultuur? Die heb ik in mijn kamer staan. Ik ben niet van de planten van mijn oma, de begonia, de geranium of de fuck, fuck, fuchsia. Ik ben van de vinger- en de gatenplant, van de dadelpalm...en de ficus natuurlijk in al zijn natuurlijke grootheid.
Blijkt er net een onderzoek gedaan te zijn in Wageningen dat die exotische planten sterker zijn dan wat er normaal in Nederland groeit en dat die buitenlandse soorten ons binnenkort zullen gaan overwoekeren. Volgens de onderzoekers leven wij onder een ernstige bedreiging dat ons plantologisch erfgoed vermorzeld gaat worden door de import-exoten.
Oh jee,  we hebben dat gezeik dagelijks over mensen van wat voor afkomst dan ook, en dat begint het nu over planten? Is Geert Wilders landbouwkunde gaan studeren, samen met Rita Verdonk? Verklaren ze mijn herbarium binnenkort tot een verboden want fascistisch boek? Of kan ik een film verwachten over Ficus the Fitna?
Ga toch weg, rot toch op. Mensen zijn mensen, planten zijn planten, waar ze ook vandaan komen.
En even ter geruststelling...als je een vingerplant in je kamer hebt staan hoef je echt niet bang te zijn dat je vrouw voor haar gerief liever daar naar toe gaat, dan dat ze bij jou in bed kruipt.
Maar met de sanseveria, die oud Hollandse vrouwentongen...durf ik die garantie niet te geven.
Dag ik was Carrie, tot de volgende keer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.