Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Carlablog: verhalenwedstrijd

  •  
08-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tuinverhalenslot.jpg
Iedere week schrijf ik een blog over tuinen, dieren en planten. Vandaag gaat het over tuinverhalen. Dat zit zo. Enkele maanden geleden wandelde ik met hoofdredacteur Femmy ten Cate door het bos toen het idee ontstond om een tuinverhalenwedstrijd te organiseren voor Vroege Vogels luisteraars en lezers van Groei & Bloei. De verhalen stroomden vanaf 1 maart tot een uur voor sluiting van de wedstrijd de mailboxen van de beide redacties binnen.
Afgelopen week heb ik met de collega’s van Groei & Bloei bijna honderd tuinverhalen gelezen. Enthousiaste, ontroerende, geestige,  interessante en gewone verhalen over de belevenissen van mensen en hun tuin. De titel dekt meestal de lading: ‘alle dagen feest’, ‘toch een tuin’, ‘vergeten winter’.  Soms is de schrijver iets romantischer van aard: ‘de avond valt’ of ‘vergeten winter’. En volop vogels natuurlijk: ‘mus’, ‘sperwer’, ‘winterkoning’, ‘ijsvogel’ en – het kan niet missen – ‘vroege vogels’. Een klein aantal inzenders heeft voor de vers-vorm gekozen. Klopt, een tuinvers is geen tuinverhaal, maar als de jury een beauty aantreft dan gaat ze in beraad.
De kwaliteit van het proza is opvallend hoog. Vandaag wordt de knoop doorgehakt. Het aantal mogelijke winnaars is van bijna honderd teruggebracht naar 25. Na een volgende kritische leesronde werden het er 12, nu resten er nog vijf. Deze ochtend valt de beslissing. Er kan slechts een winnaar zijn. Maar we zijn er nu al van overtuigd dat het doodzonde is dat al die prachtige andere verhalen voor niets geschreven zijn. Hoogtijd om met Femmy een boswandeling te maken. Natuur is altijd inspirerend.
De winnaar wordt bekend gemaakt in Vroege Vogels op 18 mei en staat in het juni nummer van Groei & Bloei dat 22 mei verschijnt.
Carla van Lingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.