Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Carlablog: tuin als spiegel

  •  
04-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Groene_kikker_verkleind.jpg
‘Laat me je tuin zien en ik zal zeggen wie je bent.’ De verzamelaar omringt zich met de nieuwste, soms bijzondere planten en struiken. Of het geheel esthetisch oogt, dat is niet belangrijk. Dan is er de rommelaar die ooit dolblij was met de visie van Louis le Roy. Deze tuinbezitter laat de tuin z’n gang gaan en is koning van zijn eigen rommelhoek. Er zijn ook nette tuiniers waar de planten in het gelid staan, elkaar niet verdringen, waar de graskanten zijn afgestoken en alle bladeren tussen de planten worden opgeruimd. En de controlefreak die alles in de hand wil houden. De tuin is verantwoord vormgegeven, de planten passen bij elkaar, zaailingen krijgen geen kans en aan krijgertjes heeft hij een broertje dood. Neem het hardwerkende stel met kinderen in de crèche. Zij willen een arbeidsextensieve tuin. Niet op de manier van de volgeling van Le Roy, maar een representatieve tuin met een tuinkeuken, een tuinzithoek, een vijver met koikarpers overspannen met gaas voor de kids, en geïntegreerde bakken met schaamgroen.
Zijn dit kandidaten voor een tuinreservaat? Tuurlijk, want in al die verschillende tuinen kun je met kleine veranderingen plekjes creëren waar dieren zich thuis voelen. Met een beetje geluk krijgt de eigenaar er lol in en voor je het weet worden de kleine plekjes steeds groter.
Wie ben ik eigenlijk? Ik geef toe, de tuin is zo’n vijftien jaar geleden aangelegd. De ontwerper had het snel gezien. “een beetje rommelig  met een vijver” suggereerde hij. De tuin bestaat nu voornamelijk uit brede en smalle oevers. De planten zijn weelderig, wild en makkelijk. Het werk er aan is te verwaarlozen, de winst voor de natuur is groot. Het is een tuinreservaat avant la lettre. Dankzij een hovenier die met bomen praat en van natuur houd. En een controlefreak met groene vingers.
Carla van Lingen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.