Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Carlablog: date

  •  
16-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Japanse_kwee.jpg
Ik ben op weg naar mijn date, ruim twaalfhonderd kilometer naar het zuiden. Vijf date’s per jaar  houden mijn verwachtingen hoog gespannen. Ook de opwinding op de achterbank neemt toe als ik de Chemin in sla waar mijn date wacht. De honden kennen het ritueel. Zij weten dat mijn afspraak groen is en groot, dat er eekhoorns en katten zijn waarop gejaagd kan worden en raven en rode wouwen die je uit kunt blaffen.
Mijn date is het tuinreservaat dat hier refuge heet. De zon schijnt, de kersenboom staat stralend te bloeien evenals de Japanse kwee die dankzij de vogels overal opduikt. De roos en wilde wingerd die ik in januari bij de nieuwe pergola plantte hebben wortel geschoten. Het is warm vandaag want ik hoor de hagedisjes krijgertje spelen in de dakgoot. Soms valt er eentje meters naar beneden maar daar kunnen ze tegen.
Het gras is gemillimeterd. Jean-Luc, de kersverse tuinhulp heeft z’n best gedaan. De formidabele miscanthus die een lust was voor het oog is met de grond gelijk gemaaid. Zo ook de floxen, de vrouwenmantels, de herfstasters en nog wat vaste planten zijn onvindbaar. De wei is gazon-glad geschoren. Mijn plan van twee keer per jaar maaien en afvoeren heeft na twaalf jaar niet gewerkt. Eerst waren het de paarden die meer poepten dan graasden, nu heb ik Jean-Luc. Ik denk dat ik kleine reservaatjes in de wei ga inrasteren voor een wildebloemen-reservaat.
Wat deze date verrassend maakt is het lokale klimaat. Ik verwacht zo’n eind zuidelijker een grote voorsprong in groei en bloei, maar zo zit de natuur niet in elkaar. Tien kilometer verderop bloeit de mimosa, vierhonderd kilometer noordelijker stonden de sleedoorns in bruidstooi en zag ik al de rode wouwen die hier nog niet zijn gearriveerd. Misschien is dit ook het geheim dat mijn afspraakjes spannend houdt.
Carla van Lingen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.