Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Carlablog: betontuin

  •  
27-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
versteende_tuin__01.jpg
Afgelopen week zag ik tijdens het hondenrondje een overvolle container met bloeiende rododendrons, twee in stukken gezaagde omgelegde bomen, ligusters, een conifeer en nog veel meer kleinere groenblijvers en vaste planten. Weer een echte tuin naar de Filistijnen, midden in een prachtige groene buurt met een gemeentelijk park aan de overkant. Voor de deur stond een bestelbus met de opdruk: hoveniersbedrijf – tuinaanleg – bestrating.
Hoezo gekwalificeerde hoveniers: gewone stratenmakers die wat bijklussen in moeilijke tijden en bereid zijn om midden in het broedseizoen alle groen uit de tuinen te slopen. De pallets met 60 x 60 grijze betontegels aan de overkant van de straat staan al klaar.
Ik begrijp het niet: die mensen kochten hier toch hun huis omdat de buurt zo mooi groen is? Waarom vormen ze hun tuin dan om tot een fantasieloze betonmassa die opgeleukt wordt met een paar potten instant natuur? Te veel werk, enge beestjes, liever een tuinkeuken of een loungebank, en geen enkele feeling met tuinen of groen? Ga dan in de Bijlmer wonen en verbouw deze groenzone niet tot betondorp.
En dan die 'tuinmannen': van de 8000 geregistreerde hoveniers die Nederland telt zijn er maximaal 1000 die echt verstand hebben van natuur en tuinaanleg. Mensen die niet alleen werken voor hun portemonnee maar ook liefde hebben voor planten en hun omgeving en inzicht in tuinontwerpen. Hoveniers die niet kiezen voor de stratenmakersmethode.
Niet dat het helpt maar ik kon het niet laten: ‘s avonds heb ik stiekem een Tuinreservatenfolder in de brievenbus gegooid.
Carla van Lingen
Foto: steentuin (die later is omgetoverd tot iets moois)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.