Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Carice van Houten staat voor aap in Apenbus

  •  
31-03-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
WNF.jpg
In het bijzijn van honderden kinderen en hun ouders lanceerde WNF-ambassadeur Carice van Houten op zondag 29 maart de apenbus van de Sta voor aap-campagne van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De bus trekt de komende maanden het land in op zoek naar kinderen die ook voor aap willen staan.
Het WNF vraagt met de Sta voor aap!-campagne aandacht voor de bedreigde mensapen. Vanaf 1 april is op televisie ook een Sta voor aap!-commercial van het WNF te zien. Daarin spelen kinderen de hoofdrol. In de apenbus die op zondag 29 maart door Carice van Houten werd gelanceerd, zit een studio waarin kinderen hun eigen versie van die Sta voor aap!-commercial kunnen opnemen. Zo spelen ze zelf de hoofdrol in de Sta voor aap!-spot. Na ongeveer een week krijgen de kinderen via mail een link thuisgestuurd en kunnen ze hun eigen filmpje op het WNF-kanaal van YouTube terugzien.
De lancering van de apenbus vond plaats bij het kantoor van het WNF in Zeist. Voor de gelegenheid hield het WNF open huis. Voor de ouders waren er rondleidingen door het CO2-neutrale en duurzaam gebouwde kantoor van WNF. Kinderen konden knutselen, ze werden geschminkt en brachten een mensaap naar veilig leefgebied tijdens een gorilla-run.
Kinderpersconferentie
Bovendien werd in de loop van de middag een heuse kinderpersconferentie georganiseerd. Hier konden kinderen al hun vragen over mensapen stellen aan Carice van Houten en WNF-directeur Johan van de Gronden. De jonge verslaggevers wilden bijvoorbeeld weten hoeveel tanden een mensaap heeft, hoe lang een babygorilla is en of Carice van Houten bang was voor de berggorilla’s waarmee ze oog in oog stond tijdens haar reis met WNF, afgelopen januari naar Rwanda. Tot slot werd op de persconferentie de nieuwe Sta voor aap!-commercial van het WNF voor het eerst getoond.
De komende maanden trekt de apenbus door Nederland op zoek naar kinderen die samen met het WNF voor aap willen staan. Op maandag 13 april is de bus in Utrecht te vinden op het kinderdeel van het Jaarbeursplein tijdens de marathon van Utrecht. Zondag 19 april staat de bus bij het Animal Event 2009 van de Beekse Bergen. Dinsdag 28 april staat de bus bij de Apenheul en op vrijdag 1 mei bij het Ecodrome in Zwolle.
Aap in Nood-p!an
De afgelopen 50 jaar is het aantal mensapen gehalveerd. Als we zo doorgaan zijn we de mensapen straks misschien wel allemaal kwijt. En wie staat er dan voor aap? Het WNF gaat op 10 cruciale plekken in Afrika en Azië alles op alles zetten om de mensaap niet te laten uitsterven. Dit noemt het WNF het Aap in Nood-p!an. Op deze plaatsen zorgt het WNF voor extra patrouilles om jacht en illegale houtkap tegen te gaan, zetten ze ontheemde orang-oetans terug in de vrije natuur, helpen ze de lokale bevolking om geld te verdienen aan het bos en mensapen, zonder dat die daar schade van ondervinden. Het WNF zit met regeringsleiders om tafel om het bos overeind te houden. Belangrijk werk waarvoor geld hard nodig is. Zo kost een antistroperij patrouille bijvoorbeeld € 105,- of het terugplaatsen van een orang-oetan € 2000,-. Stá daarom samen met het WNF voor aap en steun het Aap in Nood-p!an.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.