Cancun: gaat het lukken?
• 09-12-2010
• leestijd 3 minuten
Deze week zijn de ministers gearriveerd en zijn de officiele onderhandelingen begonnen. We volgen het allemaal op de voet en proberen waar we kunnen druk uit te oefenen via acties of directe gesprekken. Waar mogelijk vieren we successen, hoe klein ook. Bijvoorbeeld dat er in de onderhandelingstekst staat vermeld dat er in de samenstelling van een niew klimaatfonds 'gender overwegingen' moeten meespelen, wat betekent dat vrouwen moeten zijn vertegenwoordigd in het bestuur.
Nieuwe thema's.
Wat hel veel aandacht krijgt is Rio 2012. In 1992 werd de eerste milieuconferentie georganiseerd in Rio de Janeiro, Brazilie. .Daar werd voor het eerst gesproken over internationale milieuproblemen en een agenda ontwikkeld voor duurzame ontwikkeling.
In 2012 wordt een vervolg hierop georganiseerd, met als belangrijkste onderwerp groene economie. Zowel activisten als regeringsleiders zijn in Cancun druk bezig met bijeenkomsten organiseren om te zorgen dat er in Rio een plan wordt goedgekeurd om 'low carbon' ontwikkeling te stimuleren, dus een economische ontwikkeling met weinig Co2 uitstoot, met onder andere groene, fatsoenlijke banen, wat hoog op de agenda van de vakbonden staat. Als je hier over Rio 2012 praat gaat het energienievau meteen omhoog. Iedereen is toe aan een bijeenkomst waar we een plan kunnen presenteren over een nieuw economisch model dat niet ten koste gaat van de natuur maar juist zorgt voor een wereld waarin plek is voor iedereen.
Badplaats Cancun
Zeker voor mensen in het koude Nederland klinkt het goed: twee weken in een badplaats in Mexico! Maar het is heel onwerkelijk. We zitten allemaal in een hotel zone, waar bijna geen winkels of straattentjes zijn, en worden met gereserveerde bussen vervoerd naar de plek waar de NGOs hun activiteiten houden of naar de plek waar de onderhandelingen plaats vinden. Alsof we in een soort Barbie-luchtbel leven, die zich ook nog eens opmaakt voor kerstmis.
Er zijn een paar plekken waar activisten hun tenten hebben opgeslagen. Ik ga morgen naar een van de die plekken, om een praatje te houden voor inheemse jongeren. Zij komen uit Oaxaca, Mexico, waar ik ook woon en veel van hun dorpen zijn onder water gelopen tijdens de laatste regentijd, of onder de modder verdwenen door landverschuivingen. Ik hoef hen niets te vertellen over de invloed van klimaatverandering in hun gebied.
Acties
7 december was internationale actiedag. We hebben gedemonstreerd, maar de Mexicaanse beweging is helaas zo verdeeld dat er maar liefst twee demonstraties waren waaruit activisten konden kiezen. Beiden zijn goed verlopen.
Laatste loodjes
De minister van buitenlandse zaken Patricia Espinoza kondigde vanmorgen aan dat ze van plan is om de bijeenkomst te sluiten vrijdag om 6 uur. Prompt werden plannen gemaakt voor strandfeesten, maar toen ik het er met een vertegenwoordigster van de Mexicaanse regering over had wuifde die alle plannen weg: 'Ik heb mijn Mexicaanse collegas die de onderhandelingen leiden nog niet eerder zo gespannen gezien. We hebben al dagen geen coordinatie vergaderingen gehad, iedereen maakt zich zorgen dat er geen vooruitgang wordt geboekt, dat zou echt een blamage zijn voor Mexico. '
De blamage zou niet alleen voor Mexico zijn, maar ook voor de vertegenwoordigers van de 190 landen die hier zijn. Maar zover is het nog niet! We hebben nog twee volle onderhandelingsdagen te gaan. We zijn allerlei verschillende acties aan het voorbereiden zodat we, wat er ook gebeurt, meteen een antwoord hebben en daarmee hopelijk de onderhandelingen kunnen beinvloeden.