Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Canadese politicus dient wetgeving in tegen zeehondenjacht

  •  
04-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zeehond_51.jpg
Canadese Senator Mac Harb dient vandaag een wetsvoorstel in om een einde te maken aan Canada's commerciële zeehondenjacht. Dit is de eerste keer dat een Canadese politicus wetgeving wil invoeren om een einde te maken aan de grootste slachting van zeezoogdieren ter wereld.
"Dit is echt een historisch moment - een moment dat het begin markeert van het onvermijdelijke einde aan de Canadese commerciële zeehondenjacht", aldus Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland. "Senator Harb toont ongelooflijk leiderschap en moed door namens de meerderheid van de Canadezen te spreken over dit onderwerp." Het wetsvoorstel is een wijziging van de Wet op de Visserij en zou de commerciële jacht op zeehonden in Canadese wateren verbieden, terwijl de rechten van inheemse volkeren om te jagen op zeehonden worden beschermd.
"We hopen dat de 'Harb Seal Bill' een maatschappelijke discussie losmaakt die uiteindelijk zal resulteren in een wet die een einde maakt aan Canada's wrede en verkwistende commerciële zeehondenjacht", volgens Rikkert Reijen, beleidsmedewerker van het IFAW. "Senator Harb is tot het uiterste gegaan om de rechten en belangen van de Canadese Inuit en andere inheemse volkeren te beschermen".
De invoering van het wetsvoorstel wordt gesteund door recente opiniepeilingen waaruit blijkt dat de meerderheid van de Canadezen tegen de commerciële zeehondenjacht is en graag zien dat deze beëindigd wordt. Het voorstel komt op een moment dat er economische onrust heerst in de zeehondenindustrie. De prijzen van zeehondenpelzen zullen naar verwachting dit jaar weer dalen want er is wereldwijd heel weinig vraag naar zeehondenbont, en de Europese Unie overweegt een verbod op de handel van alle niet-inheemse zeehondenproducten.
"Dat de Canadese regering de commerciële zeehondenjacht blijft verdedigen, is niet de oplossing", zei Senator Mac Harb. "We kunnen niet onze kop in het zand blijven steken en doen alsof alles goed gaat. Het is tijd om overgangsmaatregelen in te stellen om de paar duizend mensen uit deze dalende industrie te halen en te leiden naar banen met meer toekomstperspectief." Over een paar weken start Canada's commerciële zeehondenjacht aan de oostkust van Canada. Vorig jaar zijn er meer dan 217.000 zeehonden gedood, 99,8% daarvan waren pups niet ouder dan 3 maanden.
Bron: IFAW
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.