Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Canadese commerciële zeehondenjacht gaat toch weer starten

6 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
417 keer bekeken
IFAW_zeehondenjacht

© IFAW

Ondanks de pandemie, publieke verontwaardiging en een sterke afname van de vraag is vanaf donderdag 8 april de commerciële zeehondenjacht in Canada weer officieel geopend. Canada staat de jacht toe op 400.000 zadelrobben.

International Fund for Animal Welfare (IFAW) voert al sinds 1969 campagne om een einde te maken aan het commercieel afslachten van zeehonden en heeft wereldwijd de aandacht gevestigd op deze wrede, volstrekt onnodige en onhoudbare jacht. De schaal waarop er op zeehonden wordt gejaagd is in de afgelopen jaren sterk afgenomen, maar IFAW blijft zich inzetten voor het volledig beëindigen van deze jacht vanuit het oogpunt van dierenwelzijn.

Bontindustrie en olie-industrie

De zeehonden worden voornamelijk gedood voor hun vacht, voor gebruik in de bontindustrie en voor de olie-industrie. De dieren worden doodgeknuppeld met een traditionele hakapik of doodgeschoten vanaf boten. De jacht van 2021 wordt nu geopend, terwijl wereldwijd de vraag naar zeehondenproducten juist sterk is afgenomen en er uit de gehele wereld protesten klinken tegen deze wrede praktijk. Bovendien heeft Newfoundland, waar de jacht grotendeels plaatsvindt, nu te maken met een late corona-uitbraak en zijn de ijsschotsen waarop zeehonden hun jongen baren niet stevig, waardoor de sterfte onder de pups hoog is. 

Tijdens het commerciële jachtseizoen in 2020 zijn er volgens officiële meldingen 'slechts' 440 zeehonden gedood in Newfoundland, het laagste aantal ooit geregistreerd, voornamelijk vanwege de coronapandemie. Begin deze eeuw werden er per jaar nog ruim 300.000 zeehonden gedood tijdens de jacht en dit aantal is de afgelopen 15 jaar sterk gedaald.

Druk op de Canadese regering

Joep van Mierlo, IFAW Directeur Nederland, voegt hieraan toe: “Het einde is nu in zicht. Wij blijven er bij de Canadese regering druk achter zetten om deze achterhaalde praktijk niet meer te steunen en gehoor te geven aan de publieke roep om nu voorgoed een einde te maken aan de jacht op zeehonden.” Europa is een belangrijke drijvende kracht achter de internationale druk tegen de jaarlijkse jacht en heeft de import van ‘whitecoat’-producten van zadelrobjongen en ‘blueback’-producten van klapmutsen al in 1983 verboden. Daarmee is in tien jaar tijd het afslachten van meer dan een miljoen pasgeboren zeehonden voorkomen. 

In Nederland nam in 2007 met een aantal Europese landen het voortouw met het verbieden van de handel in alle zeehondenproducten, waarbij een uitzondering werd gemaakt voor zeehondenproducten van inheemse volkeren. In 2009 verbood de Europese Unie de handel van alle zeehondenproducten, met een uitzondering van die van inheemse volkeren. Toen Canada en Noorwegen hiertegen bezwaar maakten, hield de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vast aan het verbod van de EU. Dit was de eerste keer dat er een geschil werd beslecht op basis van publieke morele bezwaren vanuit dierenwelzijn. Inmiddels nemen er 36 landen deel aan de internationale handelsverboden op zeehondenproducten, waaronder de 27 lidstaten van de EU. Naar schatting is de commerciële jacht op zeehonden met 90% afgenomen sinds de Europese handelsverboden zijn ingevoerd. Dit heeft het leven gered van bijna vier miljoen zeehondenpups. 

Het IFAW is een petitie gestart om de Canadese commerciële zeehondenjacht te stoppen.

Bron: IFAW
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

avatar
AGeeraets9 apr 2021 - 10:41

Walgelijk , dat dit nog bestaat in een modern westers land !
Zet Canada maar op de zwarte lijst !

avatar
Rick van Malssen7 apr 2021 - 14:11

Kennelijk is niet bekend dat ook in de EU op zeehonden gejaagd wordt onder het mom van vispopulatiebescherming. Zweden is zo'n land. Voor het verhandelen van zeehond"producten" hebben ze ook al mazen in de wet gevonden..

avatar
Theo Huitema7 apr 2021 - 13:50

schandalig dat dit nog bestaat