Vroege Vogels

Canada kondigt nieuw quotum af ondanks internationale kritiek

  •  
16-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_171288.jpg
Dezer dagen zal de zeehondenjacht in Canada weer losbarsten en opnieuw honderdduizenden slachtoffers maken. Vandaag heeft Canada haar quota voor 2006 bekend gemaakt. Er mogen dit jaar 325.000 zeehonden worden gedood.
Nadat Canada had toegestaan dat er de afgelopen 3 jaar bijna een miljoen zeehonden werden gedood, de grootste jacht op zeezoogdieren in de wereld, is de nieuwe vangsthoeveelheid min of meer gelijk aan de voorgaande jaren.
Alhoewel de Canadese regering wel een management plan voor 5 jaar heeft opgesteld, heeft ze nu slechts de TAC (Total Allowable Catch) voor 2006 vrijgegeven.
De jacht krijgt voortdurend veel internationale kritiek door het wrede karakter en de verspilling. Zeehonden worden voornamelijk gedood vanwege hun vacht, die wordt gebruikt in de mode-industrie. De rest van de zeehond wordt nauwelijks gebruikt en gaat verloren.
Dit is een jacht op zeehondenbabys. Vorig jaar, volgens statistieken van de Canadese regering, zijn er 329,829 zeehonden gedood, waarvan 98% niet ouder waren dan 3 maanden. Experts zijn het erover eens dat de omvang van de jacht samen met de verslechtering van hun leefomgeving als gevolg van de veranderingen in het klimaat de zeehondenpopulatie ernstig in gevaar brengt.
Dit is een wrede jacht om producten die niemand nodig heeft, zegt Marcel Bertsch, directeur IFAW Nederland. ' Het is werkelijk onvoorstelbaar. Canada kan zoveel beter. Het is tijd voor de nieuwe Canadese regering om deze zeehondenjacht nu eens en voor altijd te stoppen.'
Elk jaar trekt de hele Noordwest Atlantische zeehondenpopulatie naar de oostkust van Newfoundland om te paren, te baren en hun jongen te verzorgen. Tijdens ‚‚n van de grootste spektakels van de natuur, worden duizenden zeehonden geboren op de spierwitte ijsvlaktes ten oosten van Canada.
'Het is juist dit geboortespektakel dat Canada met de wereld zou moeten delen. Het ontwikkelen van toerisme naar deze geboortegronden levert werk, geld en respect op. De zinloze en wrede jacht oogst alleen kritiek', aldus Marcel Bertsch.
De jacht begint meestal in de tweede helft van maart als de pups worden gespeend van hun moeders en beginnen te verharen. Zeehondenbabys mogen legaal worden gedood zodra ze hun zachte witte babyvacht beginnen te verliezen, als ze ongeveer 14 dagen oud zijn.
De internationale gemeenschap verafschuwt de wreedheid van de zeehondenjacht. Dit jaar is er in Italië een streng licentiesysteem gentroduceerd en is de import van zeehondenproducten tijdelijk opgeschort en in Mexico is een wet aangenomen die de import van zeehondenproducten verbiedt. In België en Engeland zijn er vergelijkbare plannen. Ook de Verenigde Staten verbieden de import van zeehondenproducten sinds 1972.
In Nederland wordt binnenkort gestemd over een door de PvdA en VVD ingediend wetsvoorstel dat de import van alle zeehondenproducten moet verbieden.
Bron: APS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.