Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Campagne tegen patenten op zaden

  •  
09-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
squash-seeds-1197115.jpg
Op maandag 9 mei lanceert  Bionext, ketenorganisatie van de biologische sector ‘de grootste zaadbank van Nederland.’ Dit is een landelijke campagne waarbij tot eind juni aandacht gevraagd wordt voor het gevaar van patenten op natuurlijke eigenschappen van zaden.  Door een te ruime EU-patentwetgeving claimen internationale bedrijven steeds vaker patenten op natuurlijke eigenschappen van planten. En dat heeft grote gevolgen: een rem op veredeling, verdwijnen van diversiteit per soort, de keuze wordt minder en wat overblijft wordt duurder. De campagne www.degrootstezaadbank.nl roept het Nederlandse publiek op om in actie te komen en daarmee onze zaden te redden voor de toekomst.
Gezamenlijk in actie
De biologische sector vraagt met de campagne steun van het Nederlandse publiek en wil iedereen tot actie bewegen. Zij worden gevraagd zich aan te melden bij de grootste zaadbank van Nederland om bijzondere  zaden van kwetsbare gewassen in hun vriezer te bewaren, of alvast in de grond van hun tuin of balkonbloembakken te stoppen. Met deze publieke actie wordt ingespeeld op de komende internationale conferentie van 18 mei met EU-ministers en experts over deze dreiging van patenten. Nederland zit deze conferentie in Brussel voor en wil de ruimte voor de interpretatie van de octrooiwet voor de internationale bedrijven verkleinen.
Waar zijn de zaden verkrijgbaar?
De zeldzame zadensoorten Paprika Jubilandska, Tomaat Matina, Courgette Black Beauty, Maïs Golden Bantam en Broccoli Groene Calabrese zijn tot en met eind juni te koop in biologische speciaalzaken en boerderijwinkels. Verkooppunten en meer informatie staat op degrootstezaadbank.nl. 
Partners
Verschillende partijen ondersteunen deze publieksactie: Greenpeace, Slow Food, Estafette, Natuurwinkel, De Biowinkel Vereniging, Stichting EKO, De Bolster, Green Organics, Eosta, Udea en Stichting Zaadgoed.
Bron: Bionext
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.