De nieuwe reclamecampagne van de vereniging Proefdiervrij overschrijdt de grenzen van het betamelijke. Proefdieronderzoekers worden in deze spotjes op radio en televisie neergezet als criminelen en hele enge mannen. Dat is een ernstige diskwalificatie van het vak en daar hebben de onderzoekers zelfs in hun privéleven last van.
Dat heeft dr. J. Koopman, directeur van het Centraal Dierenlaboratorium (CDL), woensdag in Nijmegen gezegd. Het CDL is een van de oudste en grootste proefdierenlaboratoria van Nederland en viert woensdag het 30-jarig bestaan met een symposium. De campagne van Proefdiervrij bleek een belangrijk onderwerp van gesprek. Koopman overweegt een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie.
De nieuwe campagne tegen dierproeven, die zes weken geleden is gestart, laat op televisie eigenaren van een hond, een konijn en een paard zien. Een onguur type meldt de eigenaar dat zijn dier een zeer pijnlijke en verminkende proef moet ondergaan. ,,Op zich heb ik nog wel bewondering voor de knappe manier waarop de spotjes zijn gemaakt, maar de inhoud is heel ver bezijden de waarheid. Zulke onderzoeken worden nooit op die manier gedaan. Dierproeven worden in de sfeer van criminaliteit getrokken. Het is voor ons echt de druppel die de emmer doet overlopen'', aldus Koopman.
Het CDL gebruikt jaarlijks 43.000 proefdieren. Het uittesten van nieuwe geneesmiddelen op voornamelijk ratten en muizen is in Nederland wettelijk verplicht. Koopman, die zelf dierenarts is, stelt: ,,Als we geen dierproeven zouden kunnen doen, kwamen er nooit nieuwe medicijnen tegen bijvoorbeeld kanker, Alzheimer of reuma op de markt. Natuurlijk doen proefdieronderzoekers dieren iets aan, maar dat dient een groter doel dan dierenleed. En wij werken uiterst zorgvuldig en zo diervriendelijk mogelijk.''
Koopman wil met andere dierenlaboratoria in Nederland overleggen over een tegencampagne. Proefdiervrij noemt de kritiek van Koopman absurd. Volgens directeur Zuidgeest van de vereniging beledigt Koopman de Nederlanders door te veronderstellen dat die niet inzien dat proefdieren nooit buiten een laboratorium komen. ,,Onze spotjes zetten vraagtekens bij het verschil tussen de behandeling en bescherming van huisdieren en die van proefdieren. Ze zijn natuurlijk geen beeld van reële dierproeven'', aldus de directeur.