Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Campagne levert meer meldingen milieudelicten op

  •  
06-07-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_140691.jpg
De campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) tegen illegale grondtransporten heeft de afgelopen drie maanden geleid tot een flinke stijging van het aantal meldingen. In totaal kwamen er 49 telefoontjes binnen over milieudelicten, terwijl dat in dezelfde periode in het jaar ervoor slechts 28 waren. Dat maakte M. vrijdag bekend.
De actie begon op 3 april en moet in eerste instantie chauffeurs wijzen op het gevaar van transport van vervuilde grond voor de gezondheid. Daarnaast stimuleert de campagne hen informatie over milieudelicten te melden bij M. of bij de politie.
De milieuteams van de regiokorpsen Amsterdam-Amstelland en Gooi- en Vechtstreek gaven opdracht voor de actie. Doel was een beter inzicht te krijgen in de problematiek van vervuilde grond. Ladingen kunnen asbest, zware metalen of chemicaliën bevatten, zoals benzeen. Vooral bij illegale transporten zijn de gezondheidsrisico's voor de chauffeur groot, omdat er meestal geen voorzorgsmaatregelen zijn. Vervoerders kunnen op termijn ziek worden.
De campagne leidde ook tot respons over andere milieudelicten. Het aantal meldingen over illegale handel in verontreinigende grond en illegaal storten van afval nam de afgelopen maanden eveneens toe. Van de 49 tips kan de politie 86 procent gebruiken. Veertien meldingen zijn momenteel in onderzoek. Eén zaak is bovendien al opgelost. Volgens M. gaat het om het illegaal dumpen van grond. De dader heeft inmiddels bekend en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.