Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Camera-onderzoek grauwe klauwier: spectaculaire beelden

27 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Grauwe klauwier vrouw en kind

© Fotograaf: WillemdeWolf

Al vanaf 1991 wordt er in het hoogveengebied Bargerveen in Drenthe onderzoek gedaan naar de daar broedende grauwe klauwieren. Terwijl elders in het noordwesten van Europa deze vogelsoort sterk in aantal achteruitging, nam hij in het Bargerveen juist toe. Reden dat een aantal biologen destijds de Stichting Bargerveen oprichtte en het onderzoek begon. Het aantal klauwieren blijkt sterk afhankelijk van het beheer dat in het gebied plaatsvindt.

Prooionderzoek

Deze zomer doen Marijn Nijssen en Marten Geertsma onderzoek naar de prooien van grauwe klauwieren. Want prooidieren zijn essentieel voor de vogelsoort om voldoende jongen groot te brengen, en de trek op-en-neer naar de Afrikaanse overwinteringsgebieden te voltooien. Ze hebben bushnell camera's geïnstalleerd om op beeld te krijgen wat de grauwe klauwieren hun jongen voeren. 

Bezoek wezel

Maar niet alleen het voeren is via de camera te zien, ook een wezel die het nest bezoekt is vastgelegd. Bekijk hieronder de beelden:
De jongen van de grauwe klauwier zijn niet gepakt door deze wezel. Zondag in de reportage meer over de grauwe klauwieren.
Bron: Stichting Bargerveen

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.