Vroege Vogels

Camera-onderzoek grauwe klauwier: spectaculaire beelden

  •  
27-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Grauwe klauwier vrouw en kind

© Fotograaf: WillemdeWolf

Al vanaf 1991 wordt er in het hoogveengebied Bargerveen in Drenthe onderzoek gedaan naar de daar broedende grauwe klauwieren. Terwijl elders in het noordwesten van Europa deze vogelsoort sterk in aantal achteruitging, nam hij in het Bargerveen juist toe. Reden dat een aantal biologen destijds de Stichting Bargerveen oprichtte en het onderzoek begon. Het aantal klauwieren blijkt sterk afhankelijk van het beheer dat in het gebied plaatsvindt.

Prooionderzoek

Deze zomer doen Marijn Nijssen en Marten Geertsma onderzoek naar de prooien van grauwe klauwieren. Want prooidieren zijn essentieel voor de vogelsoort om voldoende jongen groot te brengen, en de trek op-en-neer naar de Afrikaanse overwinteringsgebieden te voltooien. Ze hebben bushnell camera's geïnstalleerd om op beeld te krijgen wat de grauwe klauwieren hun jongen voeren. 

Bezoek wezel

Maar niet alleen het voeren is via de camera te zien, ook een wezel die het nest bezoekt is vastgelegd. Bekijk hieronder de beelden:
De jongen van de grauwe klauwier zijn niet gepakt door deze wezel. Zondag in de reportage meer over de grauwe klauwieren.
Bron: Stichting Bargerveen

Meer over:

grauwe klauwier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Annelies Pustjens
Annelies Pustjens26 aug. 2017 - 19:55

Waarschijnlijk wel overleefd,  ze konden weg komen, in ieder geval een paar. Jammer dat er geen beeld meer is van weer een vol nest!

Jan Onstenk
Jan Onstenk29 jul. 2017 - 10:38

Zijn de jongen inderdaad de klos?Het leek of ze zelf makkelijk het nest uitvluchten en veiligheid zochten.Keerden ze later terug?

Marcel Sjouw
Marcel Sjouw28 jul. 2017 - 14:29

leek of een ontsnapte maar juist waar het beeld onduidelijker was. Hoop op nog een nest?

Melissa2005
Melissa200528 jul. 2017 - 12:33

heftige beelden....,maar zelfs de natuur kan wreed zijnzijn er nog jongen die het hebben overleefd ?

Melissa2005
Melissa200528 jul. 2017 - 12:32

heftige beelden...,het is de natuurzijn alle jongen door de wezel gepakt ?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.