Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Cactus in het nauw

6 nov 2015
  •  
leestijd 2 minuten
8746b05ee0.jpg

© Fotograaf: JohanEversFoto

Niks gewoner dan een cactus, maar toch wordt eenderde met uitsterven bedreigd. Vooral de illegale handel is daar debet aan, want de cactussen zijn populair. Maar ook land- en mijnbouw spelen een rol.
De handel in cactussen voor kamerplanten gebeurt zowel op nationaal als internationaal niveau en is vaak illegaal. Handelaren zijn vooral afkomstig uit Europa en Azië. Andere oorzaken van de teruggang van cactussen zijn landbouw, veeteelt en mijnbouw.
“Deze cijfers bevestigen dat de illegale handel in soorten op nog grotere schaal gebeurt dan we al dachten”, zegt Inger Andersen, directeur-generaal van IUCN. “Niet alleen charismatische soorten als de neushoorn en de olifant zijn hier het slachtoffer van, ook planten. Internationale actie om de illegale handel tot een halt te roepen is hard nodig.”
Cactussen spelen een sleutelrol in de droge landschappen in Noord- en Zuid-Amerika. Ze vormen een bron van water en voedsel voor veel diersoorten waaronder herten, konijnen, coyotes en schildpadden. Deze dieren helpen de cactus weer overleven doordat zij de cactuszaden uitpoepen en zo verspreiden.
Kolibries, vleermuizen, bijen en insecten leven van de nectar van de cactusbloemen. Ook mensen gebruiken cactussen als voedsel of voor hun geneeskundige werking. Zo wordt de voedingswaarde van de in Mexico populaire Opuntia ficus-indica vergeleken met die van een biefstuk. De wortels van de Ariocarpus kotschoubeyanus werken ontstekingsremmend.
Het onderzoek, uitgevoerd door experts van de International Union for Conservation of Nature (IUCN), is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Plants. Het is de eerste keer dat wetenschappers de status van alle 1.480 cactussoorten onder de loep hebben genomen.
Bron:  IUCN

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar