Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

C1000 en Lidl: alle koeien in de wei!

  •  
09-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_211030.jpg
Stichting Dier&Recht heeft de Nederlandse supermarkten meerdere malen dringend verzocht alleen nog melk te verkopen van koeien die in de wei hebben gestaan. C1000 en Lidl hebben het voortouw genomen en hebben besloten om alleen nog weidemelk in te kopen. Deze week halen C1000 en Lidl de laatste oude verpakkingen uit het schap.
Stichting Dier&Recht heeft in 2010 een rapport laten maken waaruit blijkt dat als koeien niet meer in de wei staan, dit zeer nadelig is voor het dierenwelzijn. Bedrijfseconomisch zijn er geen redenen om de dieren het hele jaar op stal te houden. Ook is weidegang niet nadelig voor het milieu. En het overgrote deel van de burgers wil de koeien in de wei zien. Toch verdwijnen er steeds meer koeien - door schaalvergroting - achter slot en grendel.
Directeur Hans Baaij van Dier&Recht: "Dat C1000 en Lidl overgaan op weidemelk is een enorm belangrijke en positieve stap. Hopelijk volgen andere supermarkten het goede voorbeeld van beide supers. Is dat het geval, dan staan binnen een paar jaar alle koeien weer in de wei. Als andere supermarkten het voorbeeld van C1000 en Lidl niet volgen om alleen nog weidemelk in te kopen, dan volgen er gerechtelijke procedures om dit af te dwingen. "
 
Vrijdag 10 juni zal staatssecretaris Bleker om 13:00 in Bennekom in een winkel van C1000 de laatste oude verpakkingen melk uit de schappen halen.
Informatie over Dier&Recht
Stichting Dier&Recht is gespecialiseerd in de juridische aspecten van dierenwelzijn. Met de Stichting Varkens in Nood werden onder andere Albert Heijn, Sligro en Mora gedagvaard met als eis dat deze bedrijven stoppen met de inkoop van vlees van gecastreerde varkens. Mede onder druk van deze rechtszaken zijn nu alle supermarkten overgestapt; hierdoor worden jaarlijks meer dan 4 miljoen biggen niet meer gecastreerd. De Rechtbank Breda zal uitspraak doen in de lopende rechtszaak tegen Mora.
Dier&Recht bereidt ook rechtszaken voor om het fokken met zieke rashonden te stoppen.
 
Bron: Stichting Dier&Recht

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.