Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Buxusmot rukt op

  •  
18-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
350 keer bekeken
  •  
buxusmot

© Buxusmot, foto: BertVeerman

De buxusmot wordt nu ook steeds vaker in Noord-Nederland gezien. Deze invasieve exoot is  desastreus voor buxusstruiken. De rupsen van de mot eten in no-time de bladeren van de buxus op, waardoor de struik bruin wordt en afsterft.  De uit Azië afkomstige nachtvlinder is in 2007 voor het eerst in Nederland gezien en was in de eerste jaren daarna alleen in het westelijk deel van het rivierengebied aanwezig. Maar nu duurt het volgens de Vlinderstichting niet lang meer of de mot komt in heel Nederland voor: alleen op de Waddeneilanden is de vlinder nog niet  gesignaleerd. 
Voor tuinliefhebbers met buxussen is dat slecht nieuws. De rupsen van de mot zijn in staat in een rap tempo alle buxusplanten aan te tasten. Door deze eigenschap van de buxusmot wordt de reputatie van motten niet veel beter. Toch zijn het hele mooie dieren. Wij maakten eerder  een fotoserie  met de mooiste motten van Nederland.

Meer over:

buxusmot
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.