Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Buxusmot rukt op

18 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
buxusmot

© Buxusmot, foto: BertVeerman

De buxusmot wordt nu ook steeds vaker in Noord-Nederland gezien. Deze invasieve exoot is  desastreus voor buxusstruiken. De rupsen van de mot eten in no-time de bladeren van de buxus op, waardoor de struik bruin wordt en afsterft.  De uit Azië afkomstige nachtvlinder is in 2007 voor het eerst in Nederland gezien en was in de eerste jaren daarna alleen in het westelijk deel van het rivierengebied aanwezig. Maar nu duurt het volgens de Vlinderstichting niet lang meer of de mot komt in heel Nederland voor: alleen op de Waddeneilanden is de vlinder nog niet  gesignaleerd. 
Voor tuinliefhebbers met buxussen is dat slecht nieuws. De rupsen van de mot zijn in staat in een rap tempo alle buxusplanten aan te tasten. Door deze eigenschap van de buxusmot wordt de reputatie van motten niet veel beter. Toch zijn het hele mooie dieren. Wij maakten eerder  een fotoserie  met de mooiste motten van Nederland.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.