Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Buxusmot breidt sterk uit

  •  
01-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Buxusmot

© Fotograaf mathieu55

Er zijn in de zomer van 2015 veel buxusmotten gezien. Deze vlinder, die afkomstig is uit Azië, is in 2007 pas voor het eerst in ons land waargenomen. De eerste jaren was hij alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig, maar inmiddels heeft hij zich flink uitgebreid. Dit jaar zijn er al meer dan 600 meldingen van de buxusmot in Nederland.
Flinke schade
De rups van de buxusmot kan flinke schade toebrengen aan buxus. De rupsen leven op diverse buxussoorten zoals  Buxus microphyllaBuxus sempervirens  en  Buxus sinica . In Zuid-Duitsland ontwikkelen zich drie generaties per jaar. In Nederland worden minimaal twee generaties per jaar verwacht, met de eerste vlinders in april of mei.
In oktober gaan de rupsen in winterrust in een tussen de bladeren gesponnen cocon. Vroeg in het voorjaar worden ze weer actief en vreten verder aan de buxus tot ze verpoppen. Het popstadium duurt zo’n twee weken en de vlinders leven circa acht dagen. De meeste meldingen komen uit september. Dit jaar zijn er al meer dan 600 doorgegeven via Waarneming.nl en Telmee. De vraag is niet zozeer of, maar hoe snel de soort zich nog verder over Nederland zal verspreiden. Meer weten over de buxusmot, kijk dan op  Microlepidoptera.nl .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.