Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Buurlanden EU controleren kerncentrales ook

  •  
24-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kernenergie_kernreactor_ker_03.jpg
Niet alleen in de Europese Unie zullen kerncentrales de komende maanden worden onderworpen aan een zogeheten stresstest, ook in een aantal buurlanden zal worden gekeken naar de veiligheid van de nucleaire installaties. Dat maakte de Europese Commissie donderdag bekend.
Armenië, Kroatië, Rusland, Zwitserland, Turkije, Oekraïne en Wit-Rusland gaan onderzoeken of de kerncentrales bestand zijn tegen natuurrampen, explosies en neerstortende vliegtuigen. De landen gaan gebruikmaken van de Europese stresstest als referentiekader voor hun eigen onderzoek. De tests zullen door experts uit andere landen worden nagekeken.
Europees Commissaris Günther Oettinger (Energie) sprak van een belangrijke stap vooruit. Vorige maand spraken de Europese nucleaire waakhonden af dat alle 143 reactoren in de regio worden gecontroleerd. Dat is nodig, nadat in Japan een nucleaire ramp ontstond na een zware aardbeving en verwoestende tsunami in maart.
De uitkomsten van de Europese stresstesten zullen openbaar worden gemaakt. Landen mogen zelf weten of ze kerncentrales sluiten als de testresultaten onvoldoende zijn.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.