Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bus op mierenzuur

7 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
hydrozinebus

© fotograaf: Henny Radstaak

Het lijkt het ei van Columbus: een bus die rijdt op mierenzuur. Of eigenlijk, een elektrische bus met een brandstofcel die geen waterstof hoeft te tanken maar de veel minder gevaarlijke stof mierenzuur gebruikt. Uit dat mierenzuur wordt al rijdend waterstof onttrokken, waardoor zo'n bus een reikwijdte krijgt van een paar honderd kilometer.

Brandstof

Mierenzuur heet zo omdat mieren de stof produceren. Maar het komt ook elders in de natuur voor, bijvoorbeeld in brandnetels. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben dit naar eigen zeggen CO2-neutrale systeem ontwikkeld. Eind dit jaar moet de bus op mierenzuur - hydrozine hebben de studenten het genoemd - echt kunnen gaan rijden, zeggen zij.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.