Vroege Vogels

Burlende herten overstemd door helikopters

  •  
30-09-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_5305.jpg
De bronst van herten op de Veluwe wordt ernstig verstoord door laagovervliegende helikopters van de Luchtmacht. Dat zegt de Vereniging tot Behoud van het Veluws Hert vrijdag. De helikopters zijn onderdeel van de grootschalige legeroefening Falcon Autumn.
De bronst is een belangrijke periode voor herten. De lokroep van herten (burlen) wordt nu overstemd door de herrie van de oefening. ,,Door helikopters opgeschrikt rennen ze drukke wegen op of tegen wildrasters, met alle gevaar van dien'', zegt P. Buitenhuis, voorzitter van de vereniging. Volgens Buitenhuis ondervonden wildspotters enkele dagen terug in de bossen bij Ermelo de dreiging die uitgaat van de helikopters. ,,In plaats van burlende herten was er het oorverdovende geluid van de helikopters te horen. De herten stoven uiteen.''
De vereniging stuurt volgende week een brandbrief naar de minister van Defensie met het verzoek dergelijke oefeningen voortaan buiten de bronst te plannen.
Volgens een woordvoerder van de Luchtmobiele Brigade is de oefening al lang van tevoren gepland. ,,We moeten rekening houden met de beschikbaarheid van manschappen en oefenterreinen. Nederland is een dichtbevolkt land en we proberen natuurlijk klachten te voorkomen, maar je kunt niet overal rekening mee houden. Bovendien moet er wel geoefend worden.''
Volgens de zegsman is het prima dat de natuurvereniging met Defensie om tafel wil. ,,Praten kan altijd.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.