Biologen in het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo zijn er in geslaagd duizenden stukken steen- en zacht koraal te klonen. De gekloonde koraaldelen zijn donderdagmorgen door een duiker geplaatst in het koraalrifbassin in de Ocean, het tropische aquarium met 8 miljoen liter zeewater.
Burgers' Zoo bouwt in de Ocean aan een wereldwijd uniek levend koraalrif, aldus een woordvoerder. De dierentuin geeft ook delen van het zelfgekweekte koraal weg aan andere aquaria in Europa.
Koralen zijn geen planten maar dieren. Steenkoraal bestaat uit vele piepkleine diertjes met een kalkskelet. Steenkoraal vormt de basis van een koraalrif. Op het rif leeft ook zacht koraal, eveneens een kluwen beestjes, maar zonder kalkskelet. Er zijn talloze soorten koralen.
Klonen van koraal is volgens de dierentuinwoordvoerder te vergelijken met het stekken van planten. Een bioloog scheurt stukken koraal doormidden, waardoor genetisch identieke delen ontstaan. Het moeilijkste onderdeel van het proces is de gekloonde delen weer te laten groeien. Burgers' heeft daarvoor speciale kweekbakken gebouwd.
Sommige koralen groeien snel, maar de meeste soorten zijn vrij langzaam. Er is daarom veel geduld en zorg nodig om het eigen koraalrif te laten groeien, aldus de woordvoerder. Uiteindelijk wil de Arnhemse dierentuin een zeegemeenschap bereiken met koralen, levensvormen, lagere diersoorten en tropische vissen, die helemaal zelfgekweekt en -gekloond is.