Burgers onwetend over milieu en gezondheid
• 03-10-2006
• leestijd 2 minuten
Burgers kunnen nauwelijks iets te weten komen over het effect van milieuvervuiling op hun gezondheid. Zij willen meer informatie, zo concludeert het ministerie van VROM uit onderzoek. Een slecht milieu is schadelijk voor de gezondheid. Denk aan luchtverontreiniging door het verkeer. Door langdurig inademen van fijn stof komen elk jaar naar schatting 18.000 mensen vroegtijdig te overlijden. Minder bekend is radongas in huis, dat naar schatting 800 doden per jaar kost door longkanker. Om tegemoet te komen aan de behoefte aan informatie is de webportal
www.milieuengezondheid.nl
gestart.
Schade aan de gezondheid door het milieu is niet altijd te bewijzen. Voor fijn stof is de relatie duidelijk, maar voor UMTS-straling bijvoorbeeld, afkomstig van zendmasten, staat die ter discussie. Over zowel bewezen als niet-bewezen relaties tussen gezondheidseffecten en het milieu zet de webportal de beschikbare informatie op Internet bij elkaar. Zowel persoonlijke ervaringen en meningen als wetenschappelijke feiten komen aan bod. Iedereen die zelf nadelige gezondheidseffecten ondervindt van het milieu, of zich zorgen maakt, vindt iets van zijn gading op de webportal. Ook zijn er handreikingen om zelf in actie te komen. Bovendien is er informatie over recht en inspraak te vinden.
De webportal is een samenwerking van negen partners. Het gaat om Milieu Centraal, GGD Nederland, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Meldpunten Netwerk Gezondheid en Milieu (MNGM), Astmafonds, Platform Gezondheid en Milieu, Vereniging Leefmilieu, Wetenschapswinkel Chemie Universiteit Utrecht en het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM). De coördinatie van het project is in handen van Milieu Centraal, een landelijke voorlichtingsorganisatie voor consumenten op het gebied van milieu.
Dinsdag 3 oktober neemt staatssecretaris Van Geel van Milieu de webportal officieel in gebruik. Tijdens een bijeenkomst in de Frits van de Poelzaal in Nieuwspoort van 17.00 tot 18.00 uur stelt een aantal organisaties achter de site zich voor en hebben betrokken burgers de kans met de staatssecretaris en met deze organisaties in gesprek te gaan.
De webportal is bedoeld voor een breed publiek en komt voort uit het actieprogramma Gezondheid en milieu en het programma Beleid met burgers van het ministerie van VROM.