Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Burgers brengen zelf natuur terug

  •  
08-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
Mooi_Binnenveld

© Frank Berendse en Rob Janmaat van St. Mooi Binnenveld. Foto: Henny Radstaak

“Als de overheid het laat afweten, dan moeten we het zelf maar gaan doen”. Dat was de gedachte achter het project Mooi Binnenveld, in het gebied tussen Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal. Via crowdfunding werd daar onder voornamelijk inwoners van deze vier gemeenten 400.000 euro bij elkaar gebracht om weer originele stukjes blauwgrasland en trilveen terug te brengen op wat nu nog 50 hectare landbouwgrond is. Volgens Frank Berendse en Rob Janmaat van de stichting Mooi Binnenveld is dat de manier waarop we op meer plekken in Nederland natuur zouden kunnen behouden of terugbrengen.

Unieke samenwerking

Mooi Binnenveld is onderdeel van een groter plan voor dat gebied, dat als geheel de naam Binnenveldse Hooilanden heeft meegekregen. Daar laat de overheid het trouwens niet helemaal afweten: de provincie Gelderland participeert daar ook in, net als het waterschap, Staatsbosbeheer en een boerencoöperatie. Volgens Franks Berendse, tevens emeritus hoogleraar Natuurbeheer, is dat een unieke samenwerking, waarin in totaal 240 hectare landbouwgrond weer plaats maakt voor (in meer of mindere mate) natuur. Zo komen er ook kruidenrijke graslanden, die door de deelnemende boeren twee keer per jaar gemaaid worden.

Orchideeën weer terug

Het plan ontstond vier jaar geleden, nadat door toenmalig staatssecretaris Henk Bleker in het kabinet Rutte I veel geld voor natuur is wegbezuinigd. Staatsbosbeheer kon het gebied toen niet meer aankopen. In die vier jaar zijn de plannen gesmeed, is iedereen met elkaar in overleg gegaan en is het benodigde geld voor de aankoop van die 50 hectare bijelkaar gebracht. De werkzaamheden zijn gestart, er worden sloten gegraven rondom het voor natuur bestemde gebied om het voor de landbouwgebieden overtollige water af te kunnen voeren. En van wat nu nog landbouwgrond is, wordt de bovenste 5 tot 40 cm mestrijke laag afgeplagd, zodat daar over een paar jaar weer orchideeën als het klokjesgentiaan gaan bloeien.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor