Burgerinitiatief ‘Nederland krijgt nieuwe energie’ voorbij 40.000 stemmen_20_08_2010
• 21-08-2010
• leestijd 2 minuten
Het burgerinitiatief ‘Nederland krijgt nieuwe energie’ is voorbij de benodigde 40.000 steunbetuigingen. Dit gezamenlijke initiatief van partijleden van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD pleit voor een versnelde overstap naar schone en onbeperkte energiebronnen.
Het burgerinitiatief is met het passeren van de 40.000 handtekeningen nu al geslaagd, want het kan direct na het zomerreces worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. “We zijn heel blij met dit resultaat”, aldus Marco Witschge van het Duurzaamheid Overleg Politieke Partijen en initiator van de actie. “Ons voorstel voor een deltawet om Nederland uiterlijk in 2050 onafhankelijk te maken van schaarse en vervuilende energiebronnen mag rekenen op brede steun uit de samenleving. En nog dagelijks blijven de steunbetuigingen binnenstromen via onze website
nederlandkrijgtnieuweenergie.nl.” Onder de steunbetuigingen bevinden zich diverse partijprominenten als Jan Terlouw, Pieter Winsemius en Herman Wijffels.
Het burgerinitiatief pleit voor uitvoering van het recent gepubliceerde plan ‘Nederland krijgt nieuwe energie’, waaraan energie experts van onder andere McKinsey, BCG, KEMA, Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam hebben meegewerkt. Belangrijkste conclusie: een volledige omschakeling naar hernieuwbare energie uiterlijk in 2050 is technisch haalbaar en economisch even wenselijk als noodzakelijk. De huidige schaarse energiebronnen worden structureel duurder, omdat de groeiende wereldvraag naar energie niet kan worden bijgehouden door het aanbod. Terwijl veel hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en aardwarmte juist steeds goedkoper worden door snelle technologische doorontwikkeling. Het partijoverstijgende plan wordt gesteund door een brede coalitie van bedrijven, brancheorganisaties, banken en milieu- en natuurorganisaties.
“Wij hopen dat ons partijoverstijgende voorstel wordt opgenomen in het nieuwe regeerakkoord, welke coalitie er ook komt,”, aldus Witschge. “Degenen die roepen dat hernieuwbare energie een linkse hobby is, zijn echt niet meer van deze tijd. Als ondernemer zie ik juist heel veel kansen in de wereldwijde energierevolutie die nu plaatsvindt, zeker voor de vele uitstekende kennisinstellingen, ingenieursbureaus en innovatieve bedrijven die ons land rijk is. Maar dan moet de rijksoverheid wel veel meer ambitie gaan tonen.” Uit recent onderzoek blijkt dat ons land bij de wereldwijde top 10 van de enorme groeimarkt voor schone technologie kan horen, wat tot veel nieuwe bedrijvigheid en banen zal leiden. Een grootschalige verbetering van energie‐efficiëntie van gebouwen zal bovendien een enorme impuls voor de kwakkelende bouwsector geven. Deze investeringen zullen snel terugverdiend worden door lagere energiekosten.