Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Burgemeesters Waddeneilanden willen geen gasplatform in zee

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
schiermonnikoog_5d4ed5cb6bfd1_medium

Schiermonnikoog

© JudithBouma

Investeer niet in de gasboring ten noorden van de waddeneilanden! Dat vragen burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog en burgemeester Jürgen Akkerman van het Duitse waddeneiland Borkum in een open brief aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw. "De komende 35 jaar dreigt iedereen vanaf het strand van Schiermonnikoog en Borkum naar het verleden te kijken: naar een gasplatform", waarschuwen de burgemeesters.

Alternatief voor Russisch gas

De bestuurders noemen het boren naar gas als alternatief voor Russisch gas een 'gelegenheidsargument'. "Het platform moet nog gebouwd worden en leidingen gelegd. Op zijn vroegst kunnen we het gas over twee à drie jaar gebruiken", aldus de burgemeesters. Zij zien liever dat er wordt geïnvesteerd in duurzame energiebronnen. "We moeten zorgen dat we mínder gas gaan gebruiken, niet dezelfde hoeveelheid uit andere bronnen."

Kwetsbaar natuurgebied

Vijlbrief gaf 1 juni een vergunning af voor een een nieuw gasplatform. "Het gasveld ligt bij het unieke onderwaternatuurgebied Borkumse Stenen. Een zeer kwetsbaar natuurgebied, met bijzondere rifstructuren, dat in Duitsland al erkend is als Natura 2000-gebied", schrijven de burgemeesters.

Bovendien is er ook een economisch belang, aangezien de natuur elke jaar duizenden toeristen trekt naar de waddeneilanden. "Het behoud van het gevoelige ecosysteem Waddenzee vormen daarmee de basis voor het economische voortbestaan en overleven van de eilandgemeentes."

De burgemeesters benadrukken dat de vergunning voor gaswinning tot 15 juli ter inzage ligt en dat ze tot die tijd een rechtszaak kunnen aanspannen. Het is onbekend of de ze dat ook zullen doen. De twee burgemeesters laten wel weten in ieder geval in gesprek te willen met Vijlbrief en de investeerders van ONE-Dyas, het bedrijf achter het gasplatform. Deze oproep tot een gesprek wordt volgens hen gesteund door de provincies Friesland en Groningen.

Bron: ANP

Meer over:

waddenzee, gasboring
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.