Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Burgemeesters, laat geen ballonnen op'

25 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
ballonnen_03.jpg
Vrijdag is het weer lintjesregen in aanloop naar Koninginnedag. Burgemeesters delen de lintjes uit. Maar donderdag kregen ze zelf ook een lintje. De Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee en de Vereniging Kust & Zee stuurden alle burgemeesters van Nederland een ballonlintje dat bij schoonmaakacties op het strand werd gevonden.
Op Koninginnedag gaan er jaarlijks duizenden ballonnen de lucht in, vaak op initiatief van de gemeente. Met de actie vragen de organisaties in hun brief aan alle burgemeesters het lintje symbolisch te aanvaarden en het oplaten van feestballonnen te ontmoedigen. Naast de ballon zelf is vooral het plastic lintje schadelijk voor het milieu. Met name vogels kunnen erin verstrikt raken. Deelnemers van de WaddenWerkWeekenden van de Waddenvereniging verbaasden zich telkens over de enorme hoeveelheden lintjes die ze op het strand tegenkwamen. De Waddenvereniging steunt dan ook van harte de actie.
Op de website www.dieballongaatnietop.nl is te zien wat er met de ballonnen in de natuur gebeurt. Ook wordt men hier op leuke alternatieven gewezen. De Oranjeverenigingen van Bolsward en Oegstgeest hebben bijvoorbeeld al aangekondigd af te zien van het oplaten van ballonnen en te kiezen voor een alternatief, zoals een lampionnentocht.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.