Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Burgemeester mag wolf meteen laten doden bij acuut gevaar

  •  
21-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
Wolf

© Fotograaf: raymonidas

Een burgemeester mag een wolf die de veiligheid van mensen in gevaar brengt direct laten doden op grond van de Gemeentewet. In dat geval gaat de openbare veiligheid van mensen voor. De provincie kan ook besluiten dat een probleemwolf gedood moet worden, maar heeft daarvoor de Wet natuurbescherming nodig. Die wet schrijft voor dat eerst alle andere oplossingen geprobeerd moeten zijn om te voorkomen dat de beschermde wolf moet worden gedood. Ook mag het aanpakken van een probleemwolf geen negatief effect hebben op het voortbestaan van de beschermde soort.

Interprovinciaal Wolvenplan

Dat staat in aanvulling op het Interprovinciaal Wolvenplan, die de provincies donderdag hebben gepubliceerd. In 2024 verschijnt een nieuw wolvenplan, maar vooruitlopend daarop zijn de richtlijnen uit 2019 over subsidie voor preventieve maatregelen, vergoeding van schade en de richtlijnen voor aanpakken van een wolf, de zogenoemde escalatieladder, vast geactualiseerd. In de provincies in het noorden en oosten van het land wordt steeds vaker aangedrongen op strengere maatregelen tegen wolven.

Wolven zijn in Europees verband aan alle kanten beschermd. Opzettelijk verstoren of doden is verboden en strafbaar. Verjagen mag ook niet, maar bijvoorbeeld een schapenhouder mag wel proberen om een wolf met geluiden of visuele middelen uit de buurt te houden. Als de wolf weer weg is, moet hij stoppen en hij mag het dier niet achtervolgen.

Richtlijnen 

Het is volgens de nieuwe richtlijnen niet erg als een wolf door stedelijk gebied loopt of niet meteen wegrent als hij mensen ziet. Waakzaamheid is geboden als het dier minder dan 30 meter afstand houdt. Waarschijnlijk heeft hij dan geleerd dat er voedsel te halen is bij mensen. Als een wolf agressief gaat reageren moet in eerste instantie het gebied waar het dier zit worden afgesloten voor publiek. Geprobeerd moet worden om de wolf weer bang te maken voor mensen, maar als dat niet kan of lukt kan is afschieten nodig. "Het kan frustrerend zijn om alle stappen te moeten doorlopen, maar dat is voor rechtmatig handelen nodig", aldus de nieuwe richtlijnen. Bij acuut gevaar kan de burgemeester direct ingrijpen.

Wolf vs. hond

Het is zorgelijk als een wolf actief aangelijnde honden opzoekt. Zo'n situatie kan makkelijk gevaar voor mensen opleveren. Een wolf moet een hond niet als concurrent of soortgenoot gaan zien. In het uiterste geval moet de provincie de procedure voor afschieten van de wolf in gang zetten.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.