Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bureaucratie nekt agrarisch natuurbeheer

  •  
24-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
weiland.jpg
Eenderde van de agrarisch natuurbeheerders is tussen 2000 en 2006 gestopt met dat beheer, vanwege onredelijke regels en uit angst voor boetes, meldt het dagblad NRC op basis van cijfers van Dienst Regelingen van LNV. Het subsidiestelsel voor natuurbeheer is zo bureaucratisch dat boeren en natuurbeheerders binnen drie jaar bijna acht miljoen euro terug moesten betalen, vaak buiten hun schuld om.
Volgens het NRC hebben boeren en natuurbeheerders in drie jaar tijd 7,6 miljoen aan ontvangen subsidie moeten terugbetalen. Daarbovenop kregen ze 2 miljoen euro aan boetes opgelegd omdat ze niet voldeden aan alle randvoorwaarden. Veel van deze eisen voor subsidie zijn echter niet gehaald buiten de schuld van de boer om. Zo moesten boeren geld terugbetalen omdat ze niet voldoende verschillende planten op hun grasland hadden. Een resultaat dat ook het gevolg kan zijn van het feit dat het grasland zich nog onvoldoende heeft weten te ontwikkelen, ondanks alle maatregelen die de boeren hebben genomen. Het Gelders Landschap doet geen beroep meer op gelden uit het Programma Beheer, meldt het NRC. ‘De organisatie vond de administratieve romslomp en de controle en bezwaarprocedures te omslachtig.’
Dienst Regelingen keert jaarlijks 100 miljoen euro uit aan subsidiegelden voor natuur- en landschapsbeheer. Daar maakten tussen 2000 en 2006 circa 14.000 boeren en 2.400 natuurbeheerders gebruik van. De uitvoeringsinstantie heeft vijfduizend keer een sanctie opgelegd, waarna de subsidie werd stopgezet of zelfs terugbetaald moest worden. Naast niet-gehaalde doelen moesten boeren geld terugbetalen omdat ze fouten hadden gemaakt in de administratie. Volgens het NRC is dit echter vaak geen opzet geweest, maar een gevolg van onlogische regels. Jan Huizing, directeur uitvoering van de Dienst Regelingen erkent volgens de krant dat de regels zo gedetailleerd zijn beschreven dat ze vaak niet meer uitvoerbaar zijn. Maar hij geeft ook aan dat de instantie soepel is omgegaan met de regels.
Bron: Boomblad

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.