Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bultrug zwemt rond in Marsdiep

  •  
13-05-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_169479.jpg
In het Marsdiep tussen Den Helder en Texel zwemt een bultrug rond. De ongeveer 15 meter lange walvis werd donderdag voor het eerst opgemerkt door de bemanning van een patrouilleboot van de marine bij de Helderse zeedijk.
Het is de vijfde waarneming van een bultrug in Nederlandse wateren sinds 2003, zei Kees Camphuysen van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) zaterdag. ,,In de voorafgaande driehonderd jaar is er geen enkele waarneming geweest.''
Een bultrug is een baleinwalvis die leeft in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Ongeveer een week geleden werd er ook al een bultrug gezien boven de Doggersbank in de Noordzee. Mogelijk gaat het om hetzelfde dier.
Volgens Camphuysen maakt de bultrug een gezonde indruk. ,,Hij weet precies wat ie aan het doen is.'' Hij verwacht dat de walvis het Marsdiep snel weer zal verlaten omdat er weinig voedsel te vinden is. ,,Het gaat goed zolang hij niet in visnetten verstrikt raakt. Dat is mijn enige zorg.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.