Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bultrug zwemt per ongeluk in krokodillenrivier

  •  
14-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bultrug1_02.jpg

© Bultrug op archieffoto. Fotograaf: valeora

Een bultrug heeft bij Australië "de verkeerde afslag" genomen en zwemt nu in een rivier vol met krokodillen in het noorden van het land. Volgens experts is dat niet eerder voorgekomen. Zij denken dat de walvis bezig was aan zijn jaarlijkse migratieroute toen die met zeker nog twee soortgenoten per ongeluk de rivier inzwom.

De twee andere bultruggen hebben de weg naar zee inmiddels gevonden. Maar één walvis met een geschatte lengte van 16 meter is zeker 30 kilometer landinwaarts gezwommen. "Het is iets wat we nooit eerder hebben waargenomen, niet alleen in het Noordelijk Territorium, maar in heel Australië. Het is echt heel ongebruikelijk", zegt mariene ecoloog Carole Palmer tegen omroep ABC.
Volgens Palmer is het onduidelijk "waarom deze walvissen de verkeerde afslag namen" bij de noordkust. Ze gaat ervan uit dat de walvissen op weg waren naar het zuiden richting Antarctica.

Hoewel in de rivier ook zoutwaterkrokodillen zwemmen verwachten biologen niet dat het tot een confrontatie komt tussen hen en de bultrug. Behalve als de bultrug in ondiep water terechtkomt en eventueel aanspoelt op een oever. Dan is het volgens Palmer wel een "gemakkelijke prooi" voor de reptielen.

Bron: ANP

Meer over:

bultrug, walvis,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

HSuzanna53
HSuzanna533 dec. 2020 - 13:36

Laat het ons ook weten als het de bultrug gelukt is om weer naar veiligere wateren te zwemmen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.