Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bultrug duikt weer op voor Zeeuwse kust

  •  
08-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
623 keer bekeken
  •  
bultrug_valeora_01.jpg

© Fotograaf: valeora

Voor de Zeeuwse kust is dinsdag een bultrug waargenomen. Strandpaviljoen DOK 14 in Cadzand, tegen de grens met België, heeft op zijn socialemediakanalen beelden geplaatst van de grote vinvis. Volgens stichting SOS Dolfijn gaat het zeer waarschijnlijk om hetzelfde dier dat de afgelopen dagen voor de Belgische kust is waargenomen.

Vorige maand werd in de buurt van het Zeeuwse Westkapelle al een bultrug gespot en springend op film vastgelegd door een visser. Ook daarvan zegt het Belgische Natuurpunt dat het vermoedelijk hetzelfde exemplaar is. De natuurorganisatie meldt dat sinds eind mei dagelijks een bultrug wordt opgemerkt tussen Knokke en Zeebrugge. Het gaat voor zover bekend om een jong en relatief klein exemplaar.

In Nederlandse wateren worden wel vaker bultrugwalvissen gezien. Sinds 2003 worden volgens Natuurpunt steeds vaker bultruggen gemeld in de zuidelijke Noordzee. Volwassen exemplaren kunnen tot 18 meter lang worden en wegen maximaal 40 ton. De beroemdste bultrug tot dusver was Johannes/Johanna, die in 2012 strandde op een eilandje bij Texel.

Bron: ANP

Meer over:

bultrug,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar