Een bultrug (
Megaptera novaeangliae
) in de Oosterschelde is natuurlijk een unieke gebeurtenis. Sinds 2003 zijn er verschillende bultruggen waargenomen voor de Nederlandse kust. Vaak ging het om een enkel exemplaar, twee keer ging het om een moeder met een kalf. Maar bultruggen zijn eigenlijk hele sociale dieren die graag in grote groepen leven.
Sociaal jagen
De sociale vaardigheden van de bultrug komen het beste naar voren tijdens de jacht. De walvis is gek op vis zoals haring en sprot. Om van een school vis een diner voor een hele groep bultruggen te maken, is strak teamwork nodig. Wanneer de groep een school smakelijke vis heeft opgemerkt, duiken ze eerst omlaag. Als ze eenmaal onder de school zitten zwemmen ze iets omhoog. De school vissen schrikt, en haast zich omhoog. Op dat moment trekken de bultruggen hun trukendoos open.
Smakelijk eten!
Met hun spuitgat persen ze allemaal gelijktijdig belletjes naar buiten, die ze rond de school omhoog laten komen. De vissen krijgen het gevoel dat ze vastzitten in een soort 'bellen-net' en blijven dicht bij elkaar. Op dat moment laat één van de bultruggen een geluid horen waardoor de rest weet dat het etenstijd is. Gelijktijdig zwemmen de walvissen omhoog met hun bek wagenwijd open. Door op deze manier samen te dineren, kan iedere bultrug ruim duizend kilo vis per dag binnen krijgen.
In dit drone-filmpje is goed te zien hoe bultruggen jagen: