Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Buizerds 'pronken' met hun borstkas | Weetje

  •    •  
09-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6974 keer bekeken
  •  
de-chippendales_63df7fd9e9d24_medium

Twee vechtende buizerds

© Fotograaf Kees van Limpt

Fotograaf Kees van Limpt geeft deze foto van twee vechtende buizerds een toepasselijke titel: De Chippendales (mannelijke strippers). Van dit ogenschijnlijke machogedrag kan hij wel genieten, schrijft hijzelf. 

Alhoewel de term 'macho' niet zo makkelijk op een buizerd te plakken is. Machogedrag staat voor uitgesproken mannelijk gedrag, maar het verschil tussen een vrouwtjes- en een mannetjesbuizerd kan je helemaal niet zien aan het verenkleed.

Vrouwtje is groter

Vrouwtjes zijn over het algemeen wel iets groter maar dit is alleen goed waar te nemen als de vogels tegelijk bij elkaar zijn. Bovendien is er een overlap, dat wil zeggen dat een groot uitgevallen mannetje groter is dan een klein vrouwtje.

Wat je wel aan de foto kan zien, is dat het om een juveniele vogel gaat (links), te herkennen aan de lichte iris en een volwassen exemplaar met een donker oog (rechts).

Buizerds komen regelmatig met elkaar in conflict als het om voedsel gaat, zoals ook te zien in het bovenstaande filmpje van Roeliearts. Ze waren zo druk bezig, dat ze niet doorhadden dat ze gefilmd werden. "Gelukkig liep het goed af", schrijft filmer Roeliearts.

Het verenkleed van de buizerd is zeer variabel: sommige zijn bijna geheel donkerbruin maar er zijn ook hele lichte buizerds met een vrijwel witte onderzijde en veel wit aan de bovenzijde.

Bron: Werkgroep roofvogels, Vogelbescherming Nederland

Meer over:

buizerd
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.