Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Buizerd meest waargenomen

  •  
08-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4ee21e86d280feaa2846f364a46a7238.jpg

© Fotograaf: RuudSharp

De Buteo buteo, ofwel de buizerd, is de meest getelde vogel op de site waarneming.nl. De roofvogel werd de afgelopen tien jaar ruim 476 duizend keer gezien. Dat maakte het VARA-radioprogramma Vroege Vogels op Radio 1 vanmorgen bekend. Op de tweede plaats staat de grote zilverreiger, met meer dan 284 duizend waarnemingen. Opvallende derde is de grauwe gans, die ruim 237 duizend keer werd geteld. Waarneming.nl bestaat vandaag op de kop af 10 jaar.
Het afgelopen decennium zijn op de natuursite meer dan 26 miljoen meldingen gedaan. Het platform begon als initiatief van een aantal IT-ers met een liefde voor de
natuur en groeide uit tot de grootste website voor natuurwaarnemingen in Nederland.
Vogels worden veruit het meest gemeld, in totaal ruim 19 miljoen. Daarna volgen de planten met meer dan 2,6 miljoen exemplaren en ruim 1 miljoen dagvlinders. Als je de vogels buiten beschouwing laat dan is de ree het meest waargenomen, ruim 93 duizend stuks. Tweede soort is dan de kleine vos (een kleine 89 duizend) en derde de gewone dwergvleermuis (ruim 88 duizend).
Via waarneming.nl zijn de afgelopen jaren ook talloze nieuwe soorten voor Nederland ontdekt. Zo werd in juli 2010 in het spoorwegemplacement in Rotterdam voor het eerst de kiezelsprinkhaan in Nederland gezien. En in een tuin in het Utrechtse Montfoort werd in 2013 het gewoon grasgeeltje ontdekt. Deze dagvlinder komt niet in Europa voor en is afkomstig uit Azië of Afrika. De vlinder was nog nooit eerder in Nederland gemeld.
buizerd_kastelheertje
Buizerd en wasbeer - fotograaf: Kasteelheertje
grotezilverreiger_WillemdeWolf
Grote zilverreiger - fotograaf: Willem de Wolf
grauwegans_gj4roest
Grauwe gans - fotograaf: gj4roest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.