Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Buitenlandse natuurorganisaties vragen Nederland om import houtpellets te staken

  •  
21-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hout biomassa

© Foto: pixabay

Tientallen natuurorganisaties uit de VS, Canada, Estland, Letland en Portugal, landen die houtpellets aan Nederland leveren, hebben vandaag in brandbrieven minister Rob Jetten (Klimaat) en de Commissie van Economische Zaken en Klimaat in de Tweede Kamer opgeroepen om direct te stoppen met alle biomassasubsidies.

Subsidies

Niet alleen de nieuwe subsidies, zoals de minister in april al aankondigde, maar ook de lopende subsidies zouden moeten worden stopgezet, aldus de organisaties. Het betreft bijvoorbeeld de subsidies voor het verbranden geïmporteerde houtpellets in kolencentrales, dat jaarlijks 3,5 miljoen ton bedraagt.

Voortschrijdend inzicht in de desastreuze effecten van houtverbranding op klimaat, bossen en biodiversiteit vraagt om onmiddellijke actie van de minister, aldus de natuurorganisaties. De brandbrieven komen aan de vooravond van het debat in de Tweede Kamer over de afbouw van subsidies voor biomassaverbranding.

Greenwash

Een van de brandbrieven komt van meer dan veertig milieu- en natuurorganisaties uit het zuidoosten van de Verenigde Staten. Zij roepen de Nederlandse politici op onmiddellijk de import van houtpellets uit hun regio te stoppen en het Nederlandse Uitfaseringsplan Biomassaverbranding zo snel mogelijk uit te voeren. De regio waar deze organisaties zijn gevestigd, is 's werelds grootste producent van houtpellets.

De organisaties noemen de houtpellets een overduidelijke greenwash van hernieuwbare energie en wijzen op de grote nadelige gevolgen hebben voor het klimaat, de bossen en hun gemeenschappen. Uit nieuwe satellietbeelden blijkt dat het verlies aan bos rond houtpelletfabrieken extra groot is.

Bron: Comité Schone Lucht

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.