Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Buitenlandse ambassadeurs

  •  
16-11-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Veel landen gingen Nederland al voor met een nationale vogel. Vroege Vogels trok naar Den Haag om daar de ambassadeurs van enkele landen te vragen naar het belang van hun Nationale Vogel.
Nieuw-Zeeland
De nationale vogel van Nieuw-Zeeland is de kiwi. Kiwi's zijn ongeveer even groot als een gewone kip en zijn dan ook met afstand de kleinste soort loopvogel. Kiwi's leven alleen in Nieuw-Zeeland en hebben zich goed aan weten te passen aan een leven op de grond. Ze hebben wel degelijk vleugels maar daar kunnen ze niet mee vliegen. Hun verenkleed lijkt meer op haar dan op veren. De kiwi is een schuwe nachtvogel met een zeer goed reukvermogen, wat zeer ongebruikelijk is voor vogels. Normaal gesproken gaan vogels vooral af op hun gezichtsvermogen. Aan het uiteinde van zijn lange, scherpe snavel heeft hij neusgaten. Bij de meeste vogels zitten de neusgaten bij het begin van de snavel en geen enkele andere vogelsoort heeft de neusgaten bij de snavelpunt. De kiwi is vrijwel blind.
India
De blauwe pauw is al sinds de jaren zestig de nationale vogel van India. Het verschil tussen de geslachten is erg duidelijk: de mannelijke dieren hebben pronkveren (sleep), die ze uitzetten tijdens de balts. Daarnaast is hun voorlichaam felblauw van kleur. De vrouwtjes zijn bruinachtig. De blauwe pauw komt van oorsprong voor in India en op Sri Lanka. In India was de blauwe pauw (Pavo cristatus) symbool voor de god Krishna en wordt hier als heilige vogel beschouwt. De Hindoes zijn ervan overtuigd dat het lichaam van de pauw onvergankelijk is. De pauw is het symbool van verrijzenis en eeuwig leven, de essentie van de goddelijkheid. Op het doden van de pauw stond de doodstraf. 
Israël
De nationale vogel van Israël is de hop. De hop is een prachtige vogel met een licht rozebruin verenkleed en zwart wit gestreepte vleugels. Pronkstuk is de grote kuif die als ware het een indianentooi recht op gezet kan worden. De hop werd in mei 2008 verkozen als nationale vogel, als eerbetoon aan het zestig jarig bestaan van de staat Israël. 155.000 mensen deden mee aan de verkiezing.
Zweden
Dit jaar nog verkoos Zweden de merel als haar nationale vogel. De merel is een bekende vogel uit de familie Lijsters en is  een echte zangvogel. Er is een duidelijk verschil te zien tussen de mannelijke merel en de vrouwelijke merel. De mannelijke merel is een middelgrote vogel  tussen de 24 en 25 centimeter groot. De kleur van een mannelijke merel is geheel zwart, zijn snavel is oranje en hij heeft een opvallende oranje ring rondom zijn ogen. De vrouwelijk Merel is lichter van kleur dan het mannetje. Zij heeft een lichtbruine tot licht roodbruine kleur. Als je bij de vrouwelijke merel dichterbij kijk zie je dat zij onder de haar lichaam gevlekt is en donkere strepen over haar keel heeft lopen.
Verenigde Staten van Amerika
De Amerikaanse zeearend werd in 1782 door het congres aangenomen als de nationale vogel van de Verenigde Staten. De eerste keer dat het Amerikaanse symbool als zegel werd gebruikt was op 16 september 1782. De zegel wordt gebruikt bij belangrijke documenten, zoals internationale overeenkomsten en verdragen, nadat de president en de minister van Buitenlandse Zaken het document hebben ondertekend. Op de zegel houdt de adelaar een olijftak in haar ene klauw, in de andere klauw heeft zij 13 pijlen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.