Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Buidelwolf: uitgestorven of niet?

22 jan 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
buidelwolf.jpg
De buidelwolf sterft pas in de jaren '30 van de vorige eeuw uit. Wat is het verhaal achter dit iconische roofdier en hoe zit het met de betrouwbaarheid van de waarnemingen die tot op de dag van vandaag binnenkomen?
Hoewel de buidelwolf erg lijkt op een wolf, is het een buideldier en dus meer verwant aan bijvoorbeeld kangoeroes. De buidelwolf leefde in Australië, Tasmanië, Nieuw- Guinea en wordt ook wel de Tasmaanse tijger genoemd dankzij de strepen op z’n rug. 
De laatste buidelwolf
De mens is de belangrijkste oorzaak voor het uitsterven van de soort. Jarenlang worden buidelwolven intensief bejaagd omdat ze de schapen van boeren zouden doden. Er worden zelfs grote beloningen uitgereikt door de overheid voor elke gedood exemplaar.

 In 1930 schiet Wilf Batty een buidelwolf.
Filmbeelden
Een van de laatste wilde buidelwolven wordt gevangen en in een dierentuin gehouden. Dat geeft filmmakers de kans om hem te filmen voor het nageslacht. Maar in 1936 sterft ook dit exemplaar en lijkt het gedaan met de soort.
Leven ze nog?
Vijftig jaar later worden er wederom beloningen uitgereikt, maar dan voor het bewijs dat de buidelwolf toch nog in het wild voorkomt. Er blijven namelijk regelmatig meldingen binnenkomen van mensen die er een gezien denken te hebben. Zo maken Gary and Liz Doyle in 1973 onderstaande beelden. Door de slechte kwaliteit is het onduidelijk of het echt een buidelwolf is.
Nieuw bewijs
In 2005 stellen twee Duitse toeristen dat ze ook een buidelwolf hebben gezien en leggen foto's voor aan experts. Maar wederom worden de kenners het niet eens over de betrouwbaarheid. De vraag of de buidelwolf nog leeft, blijft dus een mysterie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar