Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Brussel volgt Nederlandse ‘Green Deal’

26 mei 2016
  •  
leestijd 1 minuten
EU_23.jpg
De manier waarop Nederland bedrijven bijstaat om duurzame projecten te realiseren vindt navolging in Brussel. De Europese Commissie gaat deze zogenoemde Green Deal-aanpak gebruiken bij een proef met ondernemers die vernieuwende milieuoplossingen bedenken.
Bij een Green Deal probeert de overheid knelpunten weg te nemen bij duurzame plannen, onder meer door goed naar de regelgeving te kijken. Ondernemers zien daarin vaak obstakels, maar in twee op de drie gevallen bleek het probleem uiteindelijk niet te bestaan of makkelijk op te lossen.
Kringloopeconomie bevorderen
De Europese Commissie vraagt kleine bedrijven nu met goede ideeën te komen en om de tafel te gaan zitten om hun problemen te bespreken en uit de weg te ruimen. De projecten moeten de kringloopeconomie bevorderen. Vicevoorzitter Frans Timmermans gaf als voorbeeld het slimmer sorteren van afval.
Kleine innovatieve ondernemers zijn gefrustreerd over de Brusselse bureaucratie, aldus Timmermans, die hun vertrouwen wil terugwinnen met het ,,kruisbestuivende’’ project. Die frustratie is volgens hem lang niet altijd terecht. ,,En als de regelgeving wel problematisch is, moet je die zo snel mogelijk aanpassen.’’
Cultuurverandering
Timmermans, die verantwoordelijk is voor betere regelgeving, pleitte voor een cultuurverandering bij politici en de Europese instellingen. ,,Zij moeten niet niet steeds nieuwe wetten willen maken als ondernemers vernieuwende diensten of creatieve producten op de markt willen brengen. We moeten er dringend voor zorgen dat onnodige regelgeving jonge ondernemers niet wegjaagt.’’
Als de proef succesvol is, wordt die wellicht uitgebreid naar bedrijven met innovatieve plannen op digitaal gebied.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.