Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Brussel zet rem op palmolie in diesel'

  •  
10-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bosbouw.jpg
Palmolie die is geproduceerd op ontbost land, is waarschijnlijk niet aanvaardbaar voor gebruik in Europese biodiesel. Dat stata in een ontwerprapport van de Europese Commissie.
EU-commissaris Günther Öttinger (Industrie) maakt donderdag de criteria bekend voor gebruik van stoffen in de biodiesel. Om de CO2-uitstoot te verminderen wil de Europese Unie dat 10 procent van alle verkeersbrandstof in 2020 komt van hernieuwbare bronnen. Zo'n 7 procentpunt moet komen van gewassen zoals graan, palmen of suikerriet.
In Indonesië en Maleisië worden momenteel veel bossen gekapt om er palmolieplantages aan te leggen. Volgens critici is dat juist slechter voor het milieu.
,,Elke verandering in landgebruik, zoals de overgang van bos naar een palmplantage, moet meegeteld worden bij de berekening van de CO2-invloed'', concludeert een ontwerprapport. Een topambtenaar zegt dat het definitieve rapport donderdag een alinea met dezelfde strekking heeft, namelijk dat het niet gewenst is om oerwoud te kappen voor biobrandstof. De Europese biobrandstof moet geloofwaardig zijn, meent hij.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.