Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brussel wil vangstverbod paling

  •  
29-09-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_135664.jpg
Europees commissaris Borg (visserij) wil de vangst van paling tijdelijk gaan verbieden. Daarmee hoopt hij de dramatische daling van het aantal palingen tegen te gaan. In de afgelopen drie jaar is er honderd keer zo weinig paling bij gekomen als in de jaren daarvoor. Borg zal volgende week concrete plannen presenteren. Dat heeft zijn woordvoerster donderdag bekendgemaakt.
,,Momenteel is de aangroei van het aantal palingen 1 procent van wat historisch gezien normaal was'', aldus de woordvoerster. ,,Daarom denken we aan een vangstverbod, vooral in de seizoenen waarin paling naar zee trekt om te paren. Door de riviervervuiling sterven enorme aantallen palingen als zij naar zee willen trekken.''
Het vangstverbod zou van kracht moeten zijn totdat de 25 EU-lidstaten nationale plannen hebben uitgevoerd om het palingbestand te verbeteren. In deze nationale plannen zouden onder meer maatregelen moeten staan om de riviervervuiling tegen te gaan. Ook zou door de aanleg van passages in rivieren de doorstroming van paling bij dammen sterk kunnen verbeteren.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.