Vroege Vogels

Brussel wil vangst tong en schol flink beperken

  •  
10-01-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_159184.jpg
De vangst van tong en schol, de belangrijkste inkomstenbron voor Nederlandse vissers, moet drastisch omlaag om de daling van de visbestanden tegen te gaan. Dat vindt de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, die dinsdag een voorstel heeft geformuleerd om de quota de komende tijd met 15 procent per jaar terug te schroeven.
Eind vorig jaar wilde de commissie ook al een beperking van de visserij op tong en schol, de zogeheten platvis. Toen was dat om de bijvangst van de bedreigde kabeljauw te voorkomen. De Europese ministers van Visserij hebben daar toen een stokje voor gestoken.
Het voorstel van dinsdag is er een voor de langere termijn. De Commissie gaat daarbij uit van een sterftecijfer als gevolg van de visserij, dat in stapjes omlaag moet tot een bepaalde streefwaarde.
Elk jaar dat het streefcijfer niet is bereikt, moet het quotum omlaag, met maximaal 15 procent per jaar, zo luidt het voorstel. Het is onduidelijk hoeveel vis er uiteindelijk minder mag worden gevangen. Zodra het sterftecijfer voldoende omlaag is gebracht, gaan de quota weer omhoog. Ook daarvoor gelden dan stapjes van 15 procent per jaar.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.