Brussel wil nog geen nieuwe klimaatdoelen
• 10-02-2005
• leestijd 2 minuten
De Europese Unie komt voorlopig niet met nieuwe streefcijfers om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De huidige doelstellingen, internationaal vastgelegd in het Kyoto-protocol, lopen tot 2012.
Voor de periode erna zal de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, aandringen op efficiënter gebruik van energie en een daling van de uitstoot door schepen en luchtvaart. Nieuwe doelstellingen komen er echter niet, staat in een woensdag verschenen document.
Verantwoordelijk eurocommissaris Dimas zegt dat het wel de bedoeling is om in een later stadium concrete doelen te formuleren voor de uitstoot van broeikasgassen na 2012. ,,Het zou andere landen te veel afschrikken als we nu te veel nadruk leggen op doelstellingen'', zei hij in een toelichting. ,,Europa zou 't in zijn eentje kunnen doen. Om echt resultaat te bereiken, moeten ook de VS, China en India meewerken.''
Staatssecretaris Van Geel van Milieu is een bekend pleitbezorger van harde EU-doelstellingen ook na 2012. Geen percentages noemen is in zijn optiek een vorm van je kop in het zand steken. Van Geel was woensdag niet beschikbaar voor een reactie omdat hij op vakantie is. Zijn woordvoerster benadrukte dat de EU-milieuministers en de Europese leiders op hun voorjaarstop nog de zaak bespreken.
De commissaris toonde zich licht optimistisch over de bereidheid van de VS en China om iets te doen aan de klimaatopwarming, al geloven de Amerikanen wat hem betreft iets te veel in technologische oplossingen. ,,Dat je het probleem zo kunt aanpakken is deels waar, maar het volstaat niet.''
Dimas komt in de zomer met een lijst ideeën om de uitstoot van lucht- en scheepvaart aan te pakken. Die sectoren vallen nu nog buiten alle klimaatplannen. De commissaris denkt aan accijnzen op brandstof. Verder overweegt hij de luchtvaartmaatschappijen te verplichten mee te doen aan zogenoemde emissiehandel, waardoor ze moeten betalen voor de uitstoot.
De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat het klimaat op aarde zal opwarmen door de uitstoot van broeikasgassen door de mens, zoals koolstofdioxide ofwel koolzuur (CO2). In het Kyoto-verdrag staat dat de westerse landen in de periode tussen 2008 en 2012 hun uitstoot met gemiddeld 5,2 procent moeten terugdringen ten opzichte van 1990.
Overigens treedt dat verdrag woensdag 16 februari officieel in werking. Jarenlang weigerden zowel de Verenigde Staten als Rusland het verdrag te bekrachtigen. Pas toen Rusland alsnog ratificeerde, was er voldoende steun voor Kyoto. De VS hebben het verdrag nog steeds niet geratificeerd.
(Bron: ANP)