Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brussel wil EU-belasting op energieverbruik

  •  
30-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stopcontact.jpg
De Europese Commissie overweegt om EU-lidstaten te verplichten belastingen te heffen op energieverbruik en CO2-uitstoot voor de landbouw en de transportsector. Dat blijkt uit een dinsdag uitgelekt concept-voorstel van de commissie. De maatregel zou in 2013 moeten ingaan.
Het plan komt erop neer dat de lidstaten minimumtarieven zouden moeten heffen voor energieverbruik en CO2-uitstoot. De opbrengst gaat naar de lidstaten zelf.
Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks noemt het ,,uniek'' dat de Europese Commissie met dit voorstel durft te komen. Het is volgens hem voor het eerst dat Brussel het belasten van energieverbruik serieus overweegt. De commissie geeft hiermee toe dat het bestaande systeem van emissiehandel voor de industrie niet goed werkt, meent hij. Landbouw en transport vallen niet onder dit systeem.
Het plan van de Europese Commissie kan alleen doorgaan als alle EU-lidstaten ermee akkoord gaan. De kans dat dat gebeurt is niet zo groot. Eickhout suggereert daarom om een aantal EU-landen alvast te laten beginnen. Derest zou dan later kunnen volgen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.