Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brussel steunt idee voor EU-reactiemacht natuurrampen

  •  
31-07-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_160796.jpg
Een Frans idee voor een Europese reactiemacht voor natuurrampen valt in goede aarde in Brussel. Een dergelijke eenheid zou snel kunnen helpen bij de bestrijding van de 22 bosbranden die nu Zuid-Europa teisteren, zei Europees commissaris Stavros Dimas (milieu) dinsdag. "De praktijk toont dat dit een noodzakelijke stap is voor de EU-lidstaten."
De huidige Franse minister Michel Barnier (Landbouw) lanceerde het idee al in 2006. Het kreeg deze week echter steun van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Griekse premier Kostas Karamanlis.
Idee is dat de EU-landen elkaar verplicht moeten helpen via een nieuw EU-agentschap. Steeds zouden tien blusvliegtuigen beschikbaar moeten zijn. Dat gaat volgens Brussel sneller en efficiënter dan de huidige vrijwillige uitwisseling.
Sinds eind juni hebben acht EU-landen aangeklopt bij Brussel om hulp bij het blussen van de bosbranden. Het jongste verzoek is van Macedonië, waar de brandweer het werk niet meer aankan. Dankzij een oproep van Brussel boden acht landen direct hulp aan. Zo stuurde Slovenië een helikopter, Denemarken zond zuurstofflessen en Duitsland doneerde waterpompen. Nederland heeft nog geen hulp aangeboden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.