De Europese Commissie zet geen streep door het verbod op de mosselzaadkwekerij in de Waddenzee. Dat antwoordde EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) op vragen van Europarlementslid Cornelis Visser (CDA).
De Raad van State had in februari geoordeeld dat er geen mosselzaad meer opgevist mag worden in de Waddenzee. De activiteit zou te veel schade toebrengen aan de natuur, die beschermd wordt door de Europese Habitatrichtlijn.
Het CDA-Europarlementslid wilde weten of zo'n verbod zomaar kon, wegens alle schade voor de mosselzaadkwekers. ,,De Europese Commissie is niet van oordeel dat de toepassing van de Habitatrichtlijn onbedoelde gevolgen heeft gehad voor economische activiteiten'', aldus Dimas.
Visser reageerde vrijdag teleurgesteld. ,,Ik vind dat de Habitatrichtlijn overal even streng toegepast moet worden. Nu is het streng in Nederland, maar soepel in Denemarken en andere landen. Dat is onevenwichtig.''
De CDA'er uit Stellendam vindt dat de Europese Commissie juist moet meezoeken naar een oplossing in de vorm van een overgangsperiode.
Door het verbod zijn kleine Zeeuwse mosselen dit jaar zo'n 15 procent duurder, meldden de mosselkwekers eind juni. Door het verbod zijn er te weinig mosselen om te voldoen aan de vraag. De prijs gaat naar 3,50 euro per kilo.
VVD-leider Mark Rutte daagde premier Jan Peter Balkenende uit tot een debat in Zeeland over de toekomst van de mosselvisserij. Rutte wil dat de premier, die afkomstig is uit Zeeland, pal gaat staan voor de mosselvissers die in de problemen dreigen te komen omdat er geen zaad mag worden opgevist uit de Waddenzee.
Europarlementslid Cornelis Visser vreest dat de sector nog dieper in de problemen komt. ,,Deze week is door een milieuorganisatie bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen de vergunning voor de najaarsmosselzaadvisserij. De angst bij de sector is dat ook deze visserij verboden zal worden.''