Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brussel eist energiezuiniger bouwen en verbouwen

  •  
10-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nieuwbouw.jpg
De Europese Commissie wil dat er in Europa nog veel energiezuiniger gebouwd gaat worden. EU-Commissaris Andris Piebalgs (Energie) presenteert daarover donderdag een pakket voorstellen, aldus zijn woordvoerder maandag.
Volgens Het Financieele Dagblad gaan de strengere energie-eisen gelden voor alle nieuwe gebouwen. Nu gelden ze alleen voor panden met een vloeroppervlak van meer dan duizend vierkante meter. Daardoor valt ongeveer 72 procent van de gebouwen in Europa nu buiten de regels.
EU-Commissaris Piebalgs wil die ondergrens schrappen, voor zowel nieuwe als bestaande panden. Bij renovatie gelden de strengere eisen als de kosten ervan neerkomen op minimaal een kwart van de waarde van het pand of meer dan een kwart van de buitenkant van het gebouw beslaan.
Piebalgs presenteert donderdag nieuwe energieplannen voor Europa en de mogelijkheden energiezuiniger te zijn. De nieuwe eisen aan gebouwen zijn daar onderdeel van. De EU heeft zich ten doel gesteld om in 2020 20 procent minder energie te gebruiken, 20 procent van zijn energie te halen uit duurzame energiebronnen als wind, water en biomassa, en 20 procent minder CO2 uit te stoten.
Volgens de Commissie kan de EU bij het afschaffen van de ondergrens van duizend vierkante meter in 2020 5 tot 6 procent meer energie besparen in gebouwen. Volgens Brussel gaan de extra investeringen 8 miljard euro per jaar kosten. Daar staat in 2020 een energiebesparing van 25 miljard tegenover. De aanscherping van de regels zou bovendien 280.000 tot 450.000 nieuwe banen opleveren.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.