NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bruinvis blijft in Nederlandse Noordzee

3 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
bruinvis_04.jpg
De bruinvis is nog altijd goed te vinden in het Nederlandse deel van de Noordzee. Bij tellingen vanaf land waren er minder bruinvissen gespot, maar vanuit een vliegtuig waren er nog heel veel te zien midden op zee. Het is dus niet zo dat de bruinvissen zich terugtrekken uit Nederlandse wateren, zoals eerder werd gevreesd, meldde de universiteit in Wageningen woensdag. Het is niet duidelijk waarom er weinig bruinvissen aan de kust zijn.
Schommelingen
De telling werd afgelopen zomer uitgevoerd. De onderzoekers schatten dat er ruim 41.000 bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee zijn. Een jaar eerder waren het er bijna 77.000, in 2010 kwamen de tellers uit op bijna 26.000 bruinvissen. Dat het aantal zo schommelt, komt waarschijnlijk doordat de dieren ,,enkele tientallen kilometers zijn opgeschoven'' naar Britse of Duitse wateren, zegt onderzoeker Steve Geelhoed.
In de hele Noordzee zijn waarschijnlijk ongeveer 250.000 bruinvissen. Die zitten vooral bij de Doggersbank, een ondiep gebied midden in de Noordzee waar veel voedsel te vinden is.
'Bij Bruinisse op de Grevelingen kregen we een bruinvis achter onze zeilboot aan', aldus filmer A. Kamperman.
Bekijk ook onze reportage: Het raadsel van de bruinvis
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.